Într-un nou studiu, o echipă de cercetători condusă de Yale a descoperit modul în care o dietă foarte scăzută în calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2 la animale. Dacă se confirmă la oameni, înțelegerea oferă noi alternative de medicamente pentru tratarea acestei boli cronice comune, au spus cercetătorii.

Studiul este publicat în Cell Metabolism.

Unul din trei americani va dezvolta diabet de tip 2 până în 2050, conform previziunilor recente ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Rapoartele indică faptul că boala intră în remisie la mulți pacienți care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică, ceea ce limitează în mod semnificativ aportul caloric înainte de pierderea în greutate semnificativă. Studiul efectuat de echipa Yale s-a axat pe înțelegerea mecanismelor prin care restricția calorică inversează rapid diabetul de tip 2.

Echipa de cercetare a investigat efectele unei diete scăzute în calorii (VLCD), pe un model de rozătoare cu diabet de tip 2. Folosind o abordare stabilă izotopică, pe care au dezvoltat-o, cercetătorii au urmărit și calculat o serie de procese metabolice care contribuie la creșterea producției de glucoză de către ficat. Metoda, cunoscută sub numele de PINTA, a permis cercetătorilor să efectueze un set cuprinzător de analize ale fluxurilor metabolice din ficat, care ar putea contribui la rezistența la insulină și la creșterea ratei producției de glucoză de către ficat – două procese cheie care cauzează creșterea concentrațiilor de zahăr din sânge la diabet.

Folosind această abordare, cercetătorii au identificat trei mecanisme majore responsabile pentru efectul dramatic al VLCD-ului de reducere rapidă a concentrațiilor de glucoză din sânge la animalele cu diabet zaharat. În ficat, VLCD scade producția de glucoză prin:

1) reducerea conversiei lactatelor și a aminoacizilor în glucoză;

2) scăderea ratei de conversie a glicogenului la glucoză;

3) reducerea conținutului de grăsime, care, la rândul său, îmbunătățește răspunsul ficatului la insulină.

Aceste efecte pozitive ale VLCD au fost observate în doar trei zile.

După spusele autorului principal al studiului, Dr. Gerald I. Shulman, profesor de medicină și fiziologie celulară și moleculară și cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, “folosind această abordare pentru cercetarea amănunțită a carbohidratilor și a metabolismului grăsimilor hepatice, am arătat că aceasta este o combinație de trei mecanisme, ce este responsabilă pentru inversarea rapidă a hiperglicemiei ca urmare a unei diete foarte reduse în calorii.“

Urmatorul pas pentru cercetători va fi de a confirma dacă rezultatele pot fi replicate la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice sau consumatoare de diete calorice foarte scăzute. Echipa sa a început deja să aplice metodologia PINTA pe oameni.

“Aceste rezultate, dacă sunt confirmate la oameni, ne vor oferi noi variante de medicamente pentru a trata mai eficient pacienții cu diabet de tip 2”, a spus Shulman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here