Noi cercetări au arătat că viitoarele dispozitive portabile, precum smartwatch-urile, vor putea folosi imagistica cu ultrasunete pentru a detecta gesturile mâinii, conform ScienceDaily.
O echipă de cercetători de la Bristol Interaction Group (BIG) de la Universitatea din Bristol, formată din Mike Fraser, Asier Marzo și Jess McIntosh, împreună cu Spitalul Universitar Bristol NHS Foundation Trust (UH Bristol), au publicat rezultatele studiului în această vară (8-11 Mai), în cadrul uneia dintre cele mai importante conferințe din lume privind interfețele om-calculator, ACM CHI 2017, desfășurată în Denver, SUA.
În ultimele decenii, numărul computerelor este într-o continuă creștere și computerele portabile, cum ar fi smartwatch-urile, cresc în popularitate. Mai mult decât atât, dispozitivele din jurul casei, precum becurile WiFi sau termostatele inteligente, sunt, de asemenea, în creștere. Cu toate acestea, actuala tehnologie limitează capacitatea de a interacționa cu aceste tipuri de dispozitive.
Gesturile mâinii au fost percepute ca fiind o modalitate cu care se poate interacționa ușor și intuitiv și de a controla dispozitivele inteligente în diverse împrejurimi. De exemplu, un gest ar putea fi utilizat pentru a diminua luminile din camera sau pentru a deschide ori închide o fereastră. Recunoașterea acestor gesturi poate fi făcută în multiple moduri, dar poziționarea unui senzor reprezintă o restricție majoră, care adesea exclude anumite tehnici. Totuși, smartwatch-urile au devenit principalul dispozitiv portabil, fapt ce permite ca senzorii să fie puși în ceas pentru a simții mișcarea mâinii.
Cercetătorii au propus imagistica ultrasonică a antebrațului ca instrument de recunoaștere a gesturilor mâinii. Această tehnică este deja utilizată în medicină, motiv pentru care profesorii au văzut potențialul ca acest lucru să fie folosit drept o modalitate de înțelegere a mișcărilor mâinilor.
Cum au reușit acest lucru? Echipa a utilizat algoritmi de procesare a imaginilor și învățarea mecanică pentru a clasifica mișcarea mușchilor ca gesturi. De asemenea, au realizat un studiu utilizator pentru a găsi cea mai bună poziționare a senzorului pentru această tehnică.
Rezultatele au arătat o precizie extrem de mare privind recunoașterea și succesul acestei metode de detectare, care a funcționat bine la nivelul încheieturii, caz ideal deoarece permite dispozitivelor de ultimă generație, precum smartwatch-urile, să combine această tehnică cu ultrasunete pentru a simți gesturile.
După spusele lui Jess McIntosh, student în cadrul Departamentului de Informatică și BIG Group, “cu tehnologiile actuale, există multe aspecte practice care împiedică integrarea unui senzor ultrasonic mic, portabil, într-un smartwatch. Cu toate acestea, cercetarea noastră este un prim pas către ce ar putea fi metoda cea mai precisă pentru detectarea gesturilor mâinii în smartwatch-uri.”