Un studiu recent, demarat de profesorul de psihologie al Universității din San Diego, Jean Twenge, a arătat faptul că din ce în ce mai mulți tineri renunță la orele de somn în detrimentul orelor petrecute pe telefon ori tabletă.
Conform ScienceDaily, adolescenții necesită un număr aproximativ de 9 ore de odihnă pe seară pentru a fi productivi de-a lungul zilei, mai puține ore de somn fiind considerate insuficiente.
Alături de psihologul Zlatan Krizan și Garrett Hisler, profesorul Twenge au studiat minuțios și au analizat cu mare atenție datele strânse în urma a două sondaje desfășurate la nivel național, însumând aproximativ 360 000 de tineri („The Monitoring the Future”; „Youth Risk Behavior Surveillance”). În ce au constat studiile acestora? Studenți americani din clasele a 8-a, a 10-a și a 12-a, au fost întrebați dacă au mai puțin de 7 ore de odihnă pe noapte, respectiv câte ore dorm ei, în medie, într-o seara din perioada anului școlar. Cercetătorii și-au raportat analizele și constatările în jurnalul Sleep Medicine.
În urma analizei, datele au arătat că 40 % din adolescenți dormeau mai puțin de 7 ore pe noapte, în anul 2015, ceea ce reprezintă cu 58% mai mult decât în anul 1991 și mai mult cu 17% decât în 2009.
Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că tinerii care petreceau mai multe ore în mediul online aveau parte de mai puține ore de somn (pentru adolescenții ce petreceau în jur de 5 ore pe zi în mediul online existau cu 50% mai multe șanse să fie privați de somn, spre deosebire de cei care stăteau doar o oră).
Twenge a considerat drept o cauză a creșterii de 17% între 2009 și 2015 utilizarea în masă a smartphone-urilor, la începutul anului 2009. Studii ulterioare au arătat că lungimile de undă emise de smartphone-uri sau tablete au capacitatea de a interfera cu ritmul natural al somnului.
Potrivit declarațiilor lui Twenge, ”somnul adolescentului a început să se reducă imediat ce oamenii au început să utilizeze smartphone-uri”.
Zlatan Krizan a fost de părere că elevii ar compensa lipsa de somn din timpul nopții, odihnindu-se pe parcursul zilei, adăugând că: „Corpul nostru va încerca să-și satisfacă nevoile de somn, ceea ce înseamnă că somnul intentionează să intervină sau să-și împingă nasul în alte sfere ale vieții noastre […] Adolescenții ar putea să recupereze orele de somn în weekend sau să înceapă să adoarmă la școală”.
În zilele noastre, smartphone-urile și tabletele au devenit indispensabile pentru mulți oameni, fiind deja parte esențială a vieții acestora. Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că limitarea utilizării telefoanelor/ tabletelor la 2 ore pe zi ar trebui să lase timp sufficient pentru odihnă, fapt ce se aplică atât tinerilor, cât și celor mai în vârstă.
Sursa foto: Shuttersock