În Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti fotografiile semnate Cristian Şuţu au încercat să dezvăluie diferitele feţe ale feminităţii ale celor care au trecut printr-un cancer de sân.

Cu atenţie şi sensibilitate, Cristian Şuţu a reuşit să surprindă esenţa feminităţii, cea adânc înrădăcinată în fiecare femeie, şi să transceadă prejudecăţile legate de lipsa unuia sau a ambilor sâni. Fotografiile sale, realizate în alb şi negru, au surprins graţia şi încrederea de sine a unor femei care s-au confruntat cu un cancer de sân, urmat de mastectomie. Expoziţia a fost organizată cu ocazia evenimentului „Feminitate fără frontiere” din data de 3 octombrie.

Evenimentul „Feminitate fără frontiere” a fost gândit şi realizat de doamna Lect. Univ. Dr. Mihaela Sofrone cu sprijinul platformei punctulpeg.ro şi s-a bucurat de prezenţa unor speakeri importanţi care au prezentat diferite aspecte ale problemelor cu care se confruntă femeile diagnosticate cu cancer de sân care au trecut printr-o mastectomie.

Nu este „încă o campanie pentru cancerul de sân”, este o campanie care se axează pe detaliile, trăirile şi problemele cu care se confruntă femeile după încheierea procesului medical… Sunt detalii pe care doar ele le cunosc, despre care nu vorbesc, preferă să sufere în tăcere, să se resemneze şi să spere că poate, într-o zi, se va face pace în sufletul şi în viaţa lor.

Pentru că ştiu ce simt şi ce trăiesc aceste femei şi pentru că mă consider o învingătoare pe toate planurile şi în toate detaliile legate de această experienţă, am decis că e de datoria mea să fac mai mult decât oricine altcineva care n-a trecut pe acolo.” Lect.Univ. Dr. Mihaela Sofrone.

În debutul evenimentului Lect. Univ. Dr. Mihaela Sofrone a vorbit despre impactul unei mastectomii asupra vieţii personale şi sociale a femeii, despre implicaţiile psihologice şi despre modul în care se percepe femeia după o astfel de experienţă. A fost o prelegere emoţionantă pentru feminitate care a făcut un apel atât la femeile care au trecut printr-o astfel de experienţă, dar şi la toţi cei din jurul lor, de a vedea în spatele aspectului fizic şi de valoriza femeia pentru adevărata sa personalitate.

Dr. Cristian Viişoreanu, de la clinia ProEstetica a făcut trecerea către registrul medical şi a detaliat modul în care chirurgia reuşeşte să stopeze o mare parte din cancerele de sân. El a subliniat şi faptul că există o evoluţie constantă în chirurgie şi de la primele metode de mastectomie, extrem de traumatizante, s-a ajuns astăzi la operaţii minim invazive, cu extirparea strictă a leziunilor şi  ganglionilor cu probleme.

A urmat, firesc, prezentarea doamnei Dr. Dana Jianu de la clinica ProEstetica, care a vorbit despre reconstrucţia sânului şi despre metodele inovative existente astăzi, care dau sânului reconstruit un aspect şi o consistenţă aproape de cea naturală. Una dintre tehnicile abordate a fost cea a grefei de ţesut adipos, cu rezultate excelente în reconstrucţia sânului.

Aspectele psihologice ale impactului diagnosticului şi tratamentului cancerului de sân asupra femeilor a fost aprofundat de doamna psiholog Silvia Goliță de la clinica Oana Nicolau. Doamna Goliţă a evidenţiat faptul că una dintre cele mai mari presiuni puse asupra pshicului femeii, vine chiar de la ea prin gradul mic de compasiune şi de înţelegere pe care şi-l acordă sieşi. Recomandarea psihologului pentru femeile care trec prin experienţa cancerului de sân a fost să încerce să fie mai înţelegătoare cu ele însele, să îşi acorde timp şi spaţiu pentru vindecare şi să îşi redescopere alte aspecte ale feminităţii.

Coach-ul transformaţional Oana Stoianovici a vorbit despre impactul negativ al gândurilor asupra sănătăţii femeii şi a arătat că feminitatea este un ansamblu de factori, nu ţine numai de aspectul fizic. Redescoperirea acestei feminităţi este cea care le poate ajuta pe femeile care au trecut printr-o experienţă traumatizantă să redevină senine, împlinite şi sigure pe sine.

În final, facilitatorul Cristina Simincianu de la  „Arta Prezenţei Feminine” a vorbit despre impactul unei traume asupra vieţii femeii şi despre modurile în care femeia trebuie să gestioneze şi să transforme această experienţă negativă.

Evenimentul a fost susţinut de punctulpeg.ro, clinica ProEstetica, clinica Oana Nicolau, asociaţia M.A.M.E., Asociaţia pentru Sprijin al Pacientului Oncologic dezvoltată în jurul Fundaţiei Renaşterea, magazinul Gentle Care, MCCA Logistic Services & Solutions, Arta Prezenţei Feminine, Dr. Oana Dumbravă.

Foto: Cristian Sutu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here