Un recent studiu de cercetare europeană, realizat de compania Janssen, arată că  că o treime dintre psihiatri (34%) amână discuţiile despre toate opţiunile terapeutice disponibile cu pacienţii lor care suferă de schizofrenie.
De asemenea, studiul a mai indicat şi faptul că 22% dintre psihiatri limitează discuţiile cu privire la opţiunile terapeutice pentru a nu afecta stabilitatea relaţiei pe care o au cu pacienţii – un aspect considerat important de peste 80% dintre cei intervievaţi.
Prin comparaţie cu studiile anterioare, aceste concluzii recente ar putea explica de ce un număr atât de mare de pacienţi care suferă de schizofrenie nu cunosc toate opţiunile terapeutice care sunt disponibile pentru afecţiunea lor.
Un studiu desfăşurat în anul 2016, la care au participat 166 de pacienţi care suferă de schizofrenie, a evidenţiat faptul că mai mult de un sfert dintre participanţi (27%) nu considerau că au fost informaţi despre toate opţiunile terapeutice şi un procent similar(23%) dintre aceştia nu erau mulţumiţi de medicaţia care li se administra în mod curent.
Studiul ’Open Minds’/’Minţi deschise’mai arată, totodată, faptul că atât pacienţii cât şi psihiatrii ar putea comunica mai deschis despre opţiunile terapeutice, având în vedere că, în medie, în timpul consultaţiilor, fiecare dintre aceştia vorbesc pe parcursul unei durate de timp similare.
Dr. Sorin Pletea, şef al Secţiei Clinice de Psihiatrie numărul 14 din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, a afirmat: „Este esenţial ca pacienţii care trăiesc cu schizofrenie să primească informaţiile de care au nevoie pentru a-şi gestiona optim afecţiunea şi pentru a avea cele mai mari şanse de a-şi trăi viaţa din plin. Acest lucru presupune şi să fie informaţi despre diversele opţiuni terapeutice, cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia.
La rândul său Ştefan Bandol, Preşedintele Asociaţiei ARIPI, a afirmat: „Când vine vorba despre discuţia privind tratamentul, principala dificultate cu care se confruntă mare parte dintre pacienţii care trăiesc cu schizofrenie este că fie nu cunosc opţiunile terapeutice, fie nu le înţeleg.Discuţiile deschise între profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţii acestora sunt esenţiale în procesul decizional”.
Rezultatele studiului evidenţiază o perspectivă optimistă a psihiatrilor în ceea ce priveşte viitorul propriilor pacienţi care suferă de schizofrenie, în condiţiile urmării constante a tratamentului prescris.
 Un procent de 85% dintre psihiatri sunt de părere că pacienţii care continuă tratamentul pot menţine relaţii interpersonale funcţionale, iar 71% sunt de părere că pacienţii care continuă tratamentul vor putea avea o viaţă normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here