Oamenii de știință americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au câștigat, luni, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2017 pentru studiul lor privind mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian, anunță Comitetul Nobel de la Stockholm.

Cei trei au fost răsplătiți pentru cercetările care explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic, astfel încât să fie sincronizat cu revoluțiile Pământului. Echipa a identificat o genă, folosind niște muște de fructe, care controlează ritmul zilnic al creaturilor. Gena codifică o proteină în interiorul celulei în timpul nopții, care apoi se degradează în timpul zilei. Atunci când există o nepotrivire între acest „ceas” intern și mediul exterior, ea poate afecta bunăstarea organismului.

Următorii laureați ai premiilor Nobel, pentru fizică, chimie și pace vor fi anunțați în această săptămână, în zilele de marți, miercuri și vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit săptămâna viitoare, pe 9 octombrie.

Academia Suedeză a comunicat luni că premiul Nobel pentru Literatură, care este atribuit în mod tradițional într-o zi de joi, va fi anunțat tot în această săptămână, pe 5 octombrie.

Fundația Nobel a anunțat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here