În România, se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă şi, în plus, cei mai mulţi români nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune.

La nivel național, 4,7% din oamenii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă;în fiecare an, aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticați cu insuficiență cardiacă și sunt spitalizate din această cauză; şi 1 din 3 pacienți moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări.
Insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu mai reuşeşte să pompeze atât sânge cât îi este necesar organismului pentru a funcţiona normal. Cu timpul, însă, muşchiul inimii devine din ce în ce mai puţin activ, ceea ce înseamnă că sănătatea organismului devine din ce în ce mai precară. 
În plus, depistată din timp, insuficienţa cardiacă poate fi ţinută sub control, iar pacientul poate avea o calitate bună a vieţii. De aceea, este esenţial ca acesta să poată recunoaşte simptomele asociate insuficienţei cardiace.
Simptomele insuficienţei cardiace includ: respirație dificilă, sacadată (pacientul gâfâie, obosește și se oprește după câțiva pași, poate respira greu și când stă pe loc, liniștit); creșterea în greutate (se datorează faptului că organismul reține lichide); umflarea picioarelor; oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort. 
Insuficienţa cardiacă este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni cardiace. De aceea, cauzele insuficienţei cardiace diferă de la caz la caz. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc la care pacienţii ar trebui să fie atenţi, astfel încât să poată depista boala încă din primele etape.
Aceşti factorii de risc includ: Hipertensiunea arterială;Diabetul; Bolile valvelor inimii; virușii – infecțiile virale care  pot afecta mușchiul inimii; obezitatea; fumatul. 
Specialiştii atrag atenţia că insuficienţa cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ţinută sub control astfel încât calitatea vieţii pacientului să nu fie afectată. În plus, aceştia recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând mişcarea în tabieturile zilnice, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, precum şi evitarea fumatului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here