Paradoxal, multi dintre cei căsătoriți se îmbolnăvesc de neiubire.
Debutul afecțiunii este unul insidios, neiubirea evoluând precum un soi de diabet al inimii, fiind semnalata relativ tîrziu, prin afirmatii de genul:”Simt că ne-am îndepărtat unul de celălalt.” Oare cum s-a întâmplat asta?

S-a întâmplat pentru ca oamenilor căsătoriți le-a fost afectat, printre altele, simțul văzului. Este ușor să sesizezi depărtarea dintre doi oameni necăsătoriți, da și mai ușor, să observi îndepărtarea celor căsătoriți. Dar ei nu pot vedea asta. Vederea lor este deteriorată de un factor extern -alta, altul – , privirea fiind deviată, căutătura piezișă, cei doi abia mai reușesc să se uite unul în ochii celuilalt, iar când reușesc încep să-și scoată ochii. Si atunci sunt aproape orbi. Dar vederea lor este afectată și din interior, privirea goală exprimând tot atâtea cuvinte cât o poza bună.

Le-a fost afectat pipăitul. Nici nu se mai ating. Darămite să se îmbrățișeze, să stea înlănțuiți unul de celălalt sau, Doamne fere, să facă dragoste!

Vorbirea le-a fost afectată, de asemenea. Nu mai reușesc să schimbe doua-trei vorbe între ei, când o fac totul sună aiurea, tonul este strident, se falseazpă mai abitir decât la Vocea României, mulți ragușind de-a dreptul la prima îngăimare, refugiul în tăcere devenind o Ibiza a reprimărilor conjugale.

Orice ar face partenerul, celălalt strâmba din nas, în permanență, parcă-i miroase, parcă-i pute tot ce vine dinspre celălalt, ca si cum simțul mirosului a suferit modificări serioase si nu neapărat în bine.
Sărutările lor sunt mai acre decât vorbele lor, pupicii devin ascuțiți precum spinii de trandafiri, bezelele mai perfide decât absintul.

Pe nesimțite, neiubirea îi transformă în două păpuși de paie, lipsite de vlagă, goale de esență, de esența iubirii, dispuse să ia foc oriunde și oricând, stingându-se treptat într-o mare de cenușă.
Ce s-ar mai putea face?

Eu unul i-aș sfătui, pentru început, să-și înmoaie câte un deget în huma iubirii incinerate și să-si atingă tandru și reciproc năsucurile.
De cele mai multe ori, pasărea Phoenix a iubirii își face culcusul te miri unde…

Alexandru Oros este psiholog, specializat în psihoterapie integrativă, cu o bogată experiență în domeniul terapeutic.

Sursa: cabinetpsihologbucurești.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here