Primele intervenții complexe de înlocuire percutană a valvei aortice au fost realizate la Spitalul Universitar de Urgență București, în cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară.
Aceste intervenții sunt indicate la pacienții cu îngustarea severă a valvei aortice (stenoză aortică), adică a „supapei” care reglează curgerea sângelui din inimă spre aortă.
„Până ieri, înlocuirea valvei aortice îngustate în spitalul nostru se putea face doar prin chirurgie pe cord deschis. Intervenția percutană se face introducând o valvă biologică în locul celei îngustate prin intermediul unui tub înserat în artera principală de la baza membrului inferior. Ca atare, intervenția este mult mai puțin traumatizantă pentru pacient, cu o durată mult mai scurtă decât intervenția chirurgicală și cu o recuperare mult mai rapidă”, precizează un comunicat de presă.
Primele intervenții de acest fel s-au efectuat deja la doi pacienți care fuseseră considerați cu risc mare de a avea o intervenție „standard” de tip chirurgie pe cord deschis.
Intervențiile s-au efectuat de către o echipă multidisciplinară condusă de către profesor dr. Dragoș Vinereanu, care a inclus cardiologi, intervenționiști, anesteziști, chirurgi cardiovasculari, eco-cardiografiști.
Echipa a beneficiat de suportul unui reputat medic din Germania, prof. Markus Lins.
„Fondurile necesare efectuării acestor intervenții sunt furnizate de către Programul Național de Tratament al Bolilor cardiovasculare al CNAS”, a declarat managerul SUUB, dr. Adriana Nica, potrivit comunicatului de presă.