Agenția americană a produselor alimentare și a medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a aprobatlansarea pe piață a primei terapii din Statele Unite, caree constă în modificarea genetică a sistemului imunitar al pacienților pentru a combate o formă agresivă de leucemie, informează AFP.

Noul tratament, Kymriah (tisagenlecleucel), a fost dezvoltat de un cercetător de la Universitatea Pennsylvania și brevetat de laboratorul elvețian Novartis pentru a trata leucemia acută limfoblastică.

Acest tip de leucemie progresează cu rapiditate și este cancerul sangvin pediatric cel mai frecvent întâlnit în Statele Unite, unde aproximativ 3.100 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an în rândul persoanelor cu vârste de până la 20 de ani, potrivit National Cancer Institute.

Kymriah va fi recomandat copiilor și adulților tineri care au rezistat la alte terapii administrate contra acestei leucemii sau care au suferit o recidivă, fapt care se întâmplă în 15-20% din totalul cazurilor diagnosticate.

„Intrăm într-o nouă eră a inovației medicale, prin capacitatea de a reprograma celulele imunitare ale unui bolnav pentru ca ele să poată să distrugă celulele canceroase mortale”, a subliniat medicul Scott Gottlieb, reprezentant FDA.

Potrivit acestei tehnici, un tratament este creat pentru fiecare pacient, ale cărui celule imunitare sunt prelevate și congelate înainte de a fi trimise la un laborator unde sunt modificate genetic pentru a ataca leucemia.

Rata de remisiune a atins 83% după primele trei luni de tratament, care a constat într-o singură doză de celule imunitare modificate genetic, a precizat FDA.

Însă Kymriah poate avea efecte secundare serioase, inclusiv infecții grave, febră puternică, hipotensiune arterială, tulburări renale și o diminuare a oxigenului din sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here