Fumatul pasiv reprezintă o problemă de sănătate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucrează în spații închise, afirmă cercetătorii de la Imperial College din Londra, al căror studiu a fost realizat pe un eșantion de peste 27.000 de persoane din UE în anul 2014.

Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit căruia doar 23,8% dintre respondenți s-au declarat afectați de fumatul pasiv, scrie Agerpres.

„E îngrijorător să vezi că numărul angajaților din birouri, magazine și fabrici care sunt expuși la fumatul pasiv este de fapt în creștere”, a spus unul dintre autorii cercetării, profesorul Filippos Filippidis.

Pe de altă parte, noul studiu a remarcat scăderi rapide ale procentului de persoane care se plâng în legătură cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — și restaurante — de la 30,2% la 11,8%.

Cele mai multe dintre guvernele din UE au interzis fumatul la locul de muncă sau în spațiile publice. Însă cercetătorii de la Imperial College din Londra afirmă că aceste reglementări sunt aplicate în mod inegal la nivelul Uniunii Europene. Ei au lăudat Suedia, Marea Britanie și Irlanda, pe care le consideră cele mai stricte țări în această privință.

„Eu pot să fac o comparație directă între țara mea natală, Grecia, și Marea Britanie, unde lucrez de câțiva ani”, a spus profesorul Filippidis.

„Ambele țări au adoptat legi anti-fumat foarte bune, însă eforturile depuse pentru implementarea acestor reglementări în Grecia sunt foarte slabe, fapt reflectat în procentul mare de persoane înregistrat în rândul grecilor care se plâng din cauza expunerii lor la fumatul pasiv”, a adăugat același cercetător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here