Consumul de cannabis a crescut, în ultimii trei ani, cu aproape 6 la sută, arată un studiu realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). 

Conform studiului în populaţia generală privind consumul de tutun, alcool şi droguri (GPS) 2016, realizat de specialiştii antidrog o dată la trei ani, la nivelul populaţiei s-a înregistrat o creştere de 5,8 la sută a consumului de droguri

„Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaţilor, indiferent de perioada de timp analizată. Pentru toate tipurile de prevalenţe (de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună) există diferenţe statistice semnificative şi asocieri pozitive între consumul de canabis şi gen”, se arată în studiu, citat de News.ro.

Peste o treime dintre participanţii la studiu (35 la sută) au declarat că au început să consume cannabis de la vârste mici, de sub 19 ani, iar 43 la sută au spus că au început să consume în jurul vârstei de 20-24 ani.

Cea mai mică vârstă declarată a fost 14 ani, iar media vârstei este de 21,3 ani.

Potrivit ANA, consumul de cannabis este mai des întâlnit la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, decât la alte categorii de vârstă.

De asemenea, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă cannabis, 9,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

La categoria de vârstă 15-24 ani, dintre cei care au consumat cel puţin o dată cannabis, 6,9 la sutăă au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/ crack, 6,1 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 0,9 la sută au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

„În plus, atât în populaţia generală, cât şi în categoria de vârstă 15-24 ani, există asocieri pozitive între consumul de canabis de-a lungul vieţii şi consumul de tutun, ecstasy, cocaină/crack, LSD, ciuperci halucinogene, amfetamine şi NSP”, mai precizează specialiştii antidrog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here