”Vom continua să diagnosticăm, tratăm si monitorizam toți pacienții cu afectiuni ortopedice pediatrice (0-18 ani) care ni se adresează, fie că sunt pacienți care se adresează pentru prima dată clinicii, fie că sunt pacienți care au avut anterior un alt medic curant, care își exprimă dorința de a fi preluați de către noi. Nu vom face niciodată rabat de la tot ce înseamnă respectarea unei conduite medicale bazate pe dovezi științifice solide.
Din păcate am asistat la situații în care s-a supralicitat nevoia de intervenții succesive, fără a exista o justificare medicală foarte limpede. Orice interveție chirurgicală este grevată de riscuri, complicații intra- și postoperatorii, supune copilul unei suferințe, iar familia acestuia unui stres. Nu vom continua o astfel de politică. Fiecare caz va fi analizat și abordat cu maximă seriozitate. Vom solicita o a doua opinie ori de cate ori vom considera necesar. Ne vom sfătui în cadrul clinicii, dar și cu colegii din Clinica de Ortopedie Pediatrică a Sp. Grigore Alexandrescu ori de câte ori vom considera necesar. Vom efectua doar intervenții chirurgicale care sunt justificate și în interesul pacientului nostru.
Cuvântul cheie în medicină la ora actuală, peste tot în lume, este SIGURANȚA pacientului, aceasta însemnând că pacientul nu trebuie supus riscurilor dacă nu exista argumente suficiente că beneficiile depășesc riscurile. Prin urmare, dezideratul nostru, ca și echipă, va fi intotdeauna SIGURANȚA pacientului”, este mesajul postat, luni, pe facebook de medicii din sectia de ortopedie pediatrică a Spitalului de Copii ”Marie Curie” din București.
Declarația medicilor vine după ce, în urmă cu câteva zile, aceiași medici au amenințat cu greva şi chiar cu demisia dacă unitatea sanitară îi permite profesorului Gheorghe Burnei să se reîntoarcă în sala de operaţie. Colectivul de ortopezi pediatri au menționat că secţia a funcţionat normal în cele opt luni în care profesorul nu a mai avut dreptul să lucreze în spital, timp în care au fost efectuate intervenţii complicate iar timpul de spitalizare a fost semnificativ redus.
Scandalul a pornit în luna decembrie când profesorul Gheorghe Burnei, fost șef al sectiei de ortopedie pediatrică, a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Procurorii l-au acuzat de 15 fapte de luare de mită, dar şi că a făcut experimente pe micuţii pacienţi. Potrivit procurorilor, Burnei ar fi făcut 20 de experimente pe copii, în care se folosea inclusiv de dispozitive medicale neomologate, confecţionate artizanal. În replică, profesorul Gheorghe Burnei afirmă că este nevinovat: ”Nu am condiţionat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toţi pacienţii şi rudele acestora oferă în toate spitalele din ţară. Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativă, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operaţii, peste program. În mod normal, eu trebuia să fiu activ de la 8 la 13 în fiecare zi… pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineaţa până la puţin ora 17.00, deseori până la miezul nopţii. Trebuia să fac în jur de 15 consultaţii şi una-două operaţii pe săptămână, iar eu îmi făceam «norma» lunea. Nu am făcut medicină pentru bani şi nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ortopedia este viaţa mea”.