Ioanel Sinescu, șeful Centrul de Transplant Renal Fundeni a declarat că specialiștii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi, menţionând că în acest an activitatea de recoltare de organe este „mai slabă” decât în ceilalţi ani. „Probabil şi rezultat al denigrărilor şi al discuţiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenţiei Române de Transplant şi a transplantării propriu-zise, a eticii transplantului şi a susţinerii de către Ministerul Sănătăţii a programului de transplant”, a reliefat acesta.

În opinia sa, un avantaj a fost acela că echipa este una „omogenă”, lucrează după protocoale foarte clare, iar „toată lumea face ce trebuie să facă şi când”.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal – Institutul Clinic Fundeni au organizat miercuri simpozionul „Transplantul Renal în ‘UMF Carol Davila’ – 37 de ani de experienţă”.

„2017 este un an aniversar în mai multe feluri. Întâi de toate, UMF Carol Davila împlineşte 160 de ani de când a fost fondată. A fost fondată prin entuziasmul unor oameni deosebiţi, în jurul cărora s-au grupat numeroşi savanţi, care în scurtă vreme au pus numele facultăţii de medicină din Bucureşti pe harta academică a centrelor performante din Europa şi lume în diverse specialităţi, românii având de altfel contribuţie la fondarea a cinci specialităţi medicale pe mapamond. Anii au trecut, generaţiile s-au schimbat. Ne aflăm acum la 160 de ani, reper la care evident încercăm să căutăm nişte coordonate, să aflăm unde ne găsim în momentul de faţă cu activitatea medicală, cu activitatea de educaţie, de cercetare în România, deci pe plan intern, în plan european şi în plan internaţional şi evident să încercăm ceea ce ne este foarte greu, o comparaţie cu înaintaşii noştri, care au fost personalităţi medicale de prim plan în lumea mondială a medicinei şi a cercetării medicale”, a subliniat Ioanel Sinescu.

Acesta a precizat că ,,în februarie 1980, profesorul Proca a efectuat primul transplant de organe în România prelevând un rinichi de la mamă şi transplantându-l la fiu, deci cu donator în viaţă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here