Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani a, declarat, joi, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr.Mircea Diculescu.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal şi cazuri care pot să fie tratate în aşa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populaţia trebuie să fie informată şi să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de faţă, se poate face aproape în orice oraş mare din ţară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Naţional de Gastroenterologie Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă.

Specialistul a evidenţiat că, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carenţe nutriţionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puţin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun. Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putinţă. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să îşi revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

Şeful Secţiei a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a menţionat că numărul de calorii „trebuie controlate”. „Să rezistăm la tentaţii. Să fim întotdeauna activi. Educaţia în societate contează”, a afirmat medicul, recomandând populaţiei controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună. La rândul său, medicul gastroenterolog Anca Trifan a susţinut că obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar şi la unele tipuri de cancere digestive, pancreas, colon hepatic. „Nu poţi să îi spui unui copil să nu mănânce la fast food sau să nu mănânce dulce că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv şi în acelaşi timp în spatele fiecărui produs să îi oferi educaţia necesară”, a arătat dr. Trifan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here