Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalității materne din ţara noastră, dezvoltat de Fundația World Vision România alături de compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, a fost prezentat în cadrul unei întâlniri la nivel înalt organizate de Women Political Leaders Global Forum (WPL) la Parlamentul European, în data de 20 iunie 2017.
Obiectivul principal al discuțiilor a fost trasarea unor linii de acţiune în privinţa dezvoltării la nivel naţional și european a unor modele de intervenție prin care să se soluționeze facilitarea accesului la servicii de asistență medicală maternă pentru toate femeile din comunități vulnerabile, pornind de la principiul că sănătatea maternă este un drept fundamental al omului.
Una din 10 femei din Uniunea Europeană nu are acces în primele luni de sarcină la servicii de asistență medicală maternă și peste 1800 de decese materne au fost înregistrate în 2015. “Stoparea mortalității materne implică factori multipli, iar abordarea trebuie să fie una multisectorială. Nicio entitate nu va reusi de una singură să rezolve această problemă majoră, este nevoie de crearea unui parteneriat. 365 de zile mamele se dedică total copiilor și familiilor lor. O singură zi, atunci când nasc, au nevoie majoră de asistență și ajutor. Din păcate, foarte multe dintre ele nu primesc acest ajutor ”, a afirmat Dr. Naveen Rao, președintele global al inițiativei MSD for Mothers.
“Acest proiect pilot este replicabil la nivel național în comunitățile vulnerabile și consider că această extindere este necesară pentru a atinge, și în România, obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viață. O singură mamă care moare este, deja, mult prea mult. Ma bucur că participanții la acest eveniment de rang înalt au apreciat soluțiile integrate, cost-eficiente, inovative pe care le implementăm în proiect și că le consideră aplicabile și la nivel european, pentru femeile din comunități vulnerabile, fie că vorbim de refugiați, migranți, roma sau de comunități sărace”, a declarat dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, World Vision România.
Accesul la un pachet de servicii de asistență maternă trebuie să fie egal și echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau naționalitate, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante. Pentru realizarea acestor obiective, în workshop-ul operațional care a avut loc în cea de-a doua parte a reuniunii, participanții au prioritizat principalele parghii de acțiune și măsurile necesare.
Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” implică dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru îmbunătățirea accesului la servicii de calitate de asistență medicală prenatală și sănătate reproductivă în România rurală. Implementat în 30 de comunități din județele Dolj, Vâlcea și Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici în cadrul inițiativelor de reducere a mortalităţii infantile şi materne în Europa.