Asociaţia Pentru Reproducere Umana din România, în parteneriat cu Primăria Capitalei a organizat, în premieră în ţara noastră, “O zi pentru viaţă – Ziua Fertilităţii”.
Bucureștiul este pentru prima dată gazda acestei manifestări care, în ultimii ani, s-a organizat cu mare succes la Atena – oraşul cunoscut la nivel european drept “capitala fertilităţii”, mai ales prin prisma clinicii Genesis condusă de prof. dr. Konstantinos Pantos.
Numai anul trecut, la petrecerea organizata la Stadionul Olimpic din Atena, au participat aproape 10 mii de oameni – multe cupluri, printre care şi români, care au devenit părinţi în urma unor tratamente în cadrul clinicii.
“Ziua internaţională a Fertilităţii este deja tradiţie în Grecia, iar anul trecut am promis la Atena că mutăm sărbătoarea familiei la Bucureşti. E bine că am reuşit. Sper să reuşească şi statul să sprijine mai mult cuplurile care au nevoie de tratament medical pentru a avea copii”, a declarat prof.dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România.
Ţara noastră este, din păcate, pe lista statelor cu o rată a natalităţii în scădere dramatică şi un sprijin minim venit din partea autorităţilor pentru cuplurile cu probleme de infertilitate.
România se află printre statele membre ale UE care au înregistrat cea mai mare scădere a populaţiei în 2015, conform datelor publicate de Eurostat.
Fenomenul dramatic s-a accentuat în 2016. Populaţia României a scazut, în medie, cu 247 de persoane pe zi, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Pe de o parte din cauza mortalităţii crescute, pe de alta, a numărului de naşteri foarte mic.
Infertilitatea este considerată, din păcate, la noi în ţară, un moft, nu o afecţiune medicală. Şi nu este tratată ca atare.
“Mă bucur că Primăria Capitalei este partener al acestui eveniment! Susţin cu tărie eforturile pe care medicii le fac, pentru a dărui cuplurilor care întâmpină probleme, şansa de a avea copii. Am prieteni care trec prin momente dificile din această cauză, cunosc foarte bine sentimentul pe care îl ai în astfel de situaţii, dar şi extraordinara fericire simţită la auzul veştii că, după o adevărată luptă, vei avea copilul mult aşteptat. Aceasta este, cu adevărat, minunea pe care ne-o oferă viaţa, împlinirea de care are nevoie fiecare om, şi mersul înainte al unei naţiuni. Primăria capitalei a decis recent acordarea unui stimulent financiar de 2500 de lei nou-născuţilor din Bucureşti, tocmai pentru a le fi alături tinerelor familii. Voi încuraja de fiecare dată iniţiativele care ajută copiii şi familiile, cred din tot sufletul că acesta este unul dintre cele mai importante domenii în care autorităţile trebuie să se implice”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.
Una dintre ţările care a înţeles cât de importantă este tratarea infertilităţii pentru sănătatea unui popor este Grecia. Rata de reuşită a procedurilor de fertilizare este de peste 50 la sută, datorită performanţelor medicale dar şi a confortului psihic pe care îl au cuplurile mergând în această ţară, la tratament, ca în vacanţă.
“În ultimii 3 ani, peste 1200 de copii au fost concepuţi în Grecia şi născuţi în România. Ne-am propus să sărbătorim copiii, să ne bucurăm împreună cu ei şi părinţii lor, dar şi să marcăm o zi a conştientizării problemelor de fertilitate pe care le întâmpină unele cupluri, în prezent, din ce în ce mai multe. Vestea bună este că 95% dintre problemele de fertilitate au rezolvare. Cu o condiţie: consultarea unui medic specialist în infertilitate. Timpul nu este, din păcate, aliatul acestor cupluri cu probleme, aşadar, cu cât merg la o consultaţie medicală mai repede, cu atât mai bine. În felul acesta, poate vom reuşi să nu mai avem vârsta drept principala cauză non-medicală de infertilitate”, a arătat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, directorul Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, unul dintre organizatorii evenimentului.