Segmentul de piață OTC (medicamente fără prescriere medicală) din România, incluzând medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat în primele trei luni ale anului 2017 o creștere de 22% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Cegedim.
Cu o valoare de 780,3 de milioane de lei în perioada amintită, acest segment continuă trendul ascendent din ultimii ani, în contextul creșterii totale a pieței farmaceutice din România.
„Stabilitatea acestui segment se datorează în principal faptului că produsele din categoria medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală au preț liber, acesta nefiind reglementat de Ministerul Sănătății, așa cum este cazul medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripție medicală.De menționat este și faptul că tratamentul cu produse din categoriile enumerate nu pune presiune pe bugetul sistemului romȃnesc de sănătate.Atenția crescută pentru sănătate la nivelul populației, diversitatea de produse disponibile și eficiența sporită a acestora se reflectă în creșterea constantă a vânzărilor de produse din aceste categorii”, a declarat Răzvan Bosinceanu, Președintele Asociaţia Română a producătorilor de Medicamente fără Prescripţie Medicală (RASCI).
Conform aceluiași studiu Cegedim, cea mai mare cotă de piață a fost înregistrată de categoria Lifestyle OTC, de 22,6%, în timp ce în primele trei luni ale anului 2017 medicamentele fără prescripție medicală din categoria răceală, gripă și alergii s-au poziționat în topul vânzărilor, cu o cotă de piață de 27,4%, ca urmare a sezonalității afecțiunilor vizate.
Încurajarea administrării responsabile, într-o manieră informată și în siguranță, de produse din categoria medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală are potențialul de a contribui, pe lângă ameliorarea stării generale de sănătate a românilor pe termen lung, și la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate.
La nivel european, conform datelor furnizate de AESGP, valoarea socială și economică a îngrijirii personale se datorează faptului că oamenii auto-gestionează probleme uzuale de sănătate, intervenția din partea profesioniștilor din domeniul sănătății fiind minimă, ceea ce aduce sistemelor de sănătate europene economii de peste 1,6 miliarde de EUR.
„Îngrijirea personală, ca soluție eficientă pentru sănătate, poate crește încrederea cetățenilor, abilitându-i pe aceștia să își trateze singuri anumite afecțiuni minore. Acest lucru nu se poate întâmpla fără o educație pentru sănătate corespunzătoarea consumatorilor, pentru ca aceștia să poată accesa și înțelege ușor informațiile obținute,fie pe cont propriu, fie de la profesioniștii din domeniul sănătății, și să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Ȋn acest sens, RASCI va demara anul acesta o amplă campanie educațională, care să asigure claritatea și obiectivitatea informației, atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor noastre, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care, zilnic, dau sfaturi și indicații de utilizare a acestor produse”, declară Diana Mereu, Directorul Executiv RASCI.
RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripțiemedicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.