Generalul (r) prof. univ. dr. Vasile Cândea a fost omagiat miercuri, de Academia Oamenilor de Știință din România(AOSR) cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani.

Profesorul Vasile Cândea, președintele de onoare al AOSR, este o personalitate de prestigiu a medicinii și a chirurgiei cardiovasculare românești, profesor universitar, savant și practician de reputație națională și internațională. Domnia sa și-a dedicat întreaga existență acestui domeniu de extremă dificultate, printr-o activitate complexă, desfășurată în spital și în sala de operație, la catedra universitară și în câmpul cercetării științifice, ca medic militar și chirurg de vocație, în prezent general de patru stele al Armatei Române, ca profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, ca om de știință, cercetător și autor.

Doctorul Vasile Cândea este un pionier în domeniul chirurgiei cardiovasculare, care a început, în România, intervențiile pe cord deschis, transplantul de cord și alte operații inovative. Prin activitatea desfășurată, aflată în avangarda evoluțiilor din aria științelor medicale, prin opera științifică pe care a realizat-o, care cuprinde contribuții originale deosebit de valoroase, Profesorul Vasile Cândea a adus România între țările avansate în domeniul chirurgiei inimii. Domnia sa a reușit să formeze o școală de elită de medici și chirurgi în cadrul Spitalului Militar Central, instituție de prestigiu a sistemului de sănătate românesc, pe care a slujit-o cu abnegație și competență excepțională decenii la rând.

În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a ținut o LAUDATIO, care a relevat parcursul profesional și rezultatele de excepție obținute în ativitatea de specialitate și în cercetarea științifică de către cel sărbătorit. În continuare, a fost proiectat un film biografic, care a prezentat momente semnificative din activitatea profesorului și chirurgului Vasile Cândea, secvențe dramatice din timpul unor intervenții pe cord deschis, instantanee din colaborarea cu celebrul chirurg Marius Barnard, cu care profesorul Cândea a lucrat și de a cărui prietenie și apreciere s-a bucurat, cazuri de pacienți salvați de chirurgul român și de echipa lui prin intervenții inovative și transplanturi, fragmente din interviuri cu cel omagiat, care s-au constituit într-o confesiune tulburătoare și o adevărată profesiune de credință.

La Sesiunea aniversară a prof. dr. Vasile Cândea, au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Ministerului Cercetării și Inovării, ai Parlamentului României și ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai comunității academice a AOSR, rectori și lideri instituționali ai unor universități de marcă din București și din țară, cadre didactice universitare, cercetători științifici, oameni de cultură, un public numeros, care a ocupat în întregime Aula AOSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here