Conferinţa Internaţională ABA, organizată de către ATCA (Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată), Asociaţia Help Autism şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a adus la Bucureşti, pentru ediţia a VI-a, 6 reputaţi lectori internaţionali şi nu mai puţin de 41 lectori români ce au prezentat, pe parcursul a 3 zile, cele mai noi teorii şi descoperiri în domeniul analizei aplicate a comportamentului – terapia care stă la baza recuperării în autism.

Anca Dumitrescu, preşedinte ATCA şi coordonator ştiinţific al conferinţei a punctat faptul ca ”deşi ABA este cunoscută în România ca bază a terapiilor de recuperare în autism, în alte ţări este în mod conştient o metodă ştiinţifică de învatare. Cadrele didactice ar avea enorm de câştigat daca ar cunoaşte şi aplica ABA în grădiniţe şi şcoli. Aceasta a reliefat care este rolul pe care evenimentul îl are în formarea specialiştilor din România precum şi care este evoluţia statutului analiştilor comportamentali, datorită eforturilor depuse în ultimii ani de către organizaţiile non-guvernamentale.
Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism a reamintit credinţa de la care a plecat, în urmă cu 6 ani, ideea de a organiza o conferinţă dedicată autismului:
„Această conferinţă a început ca un eveniment de suflet. În anul 2012, m-am gândit ce pot face pentru ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie cu mine şi totodată la cât mai mulţi de psihologi care ar putea deveni interesaţi să se formeze în analiza comportementală aplicată şi să lucreze cu numărul din ce în ce mai mare de copii ce primeau diagnosticul de autism.”
Prin intervenţia sa, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a reiterat sprijinul Ministerului pentru organizaţiile non-guvernamentale ce reuşesc prin activitatea lor să aducă plus valoare societăţii: “Nimic nu este mai puternic decât inima unui voluntar, iar experienţa acumulată din practicarea serviciilor sociale trebuie transferată la nivel legislativ. Totodată vă invit să dezvoltăm împreună un parteneriat durabil inclusiv prin programe de conştientizare civică în şcoli”, a evidenţiat ministrul. 
Preşedintele, ANPDCA şi dr. Ileana Botezat-Antonescu, Director Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog din cadrul Ministerului Sănătăţii,şi dr. Cristina Ţiclovan, a expus perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asupra situaţiei decontării serviciilor de terapie pentru copiii cu autism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here