Experţi şi oameni de ştiinţă din înnteaga lume s-au reunit săptămâna trecută la Bruxelles la cea de-a opta ediţie a „European Beer and Health Symposium”.

Aceştia au dezbătut cele mai recente concluzii ale cercetărilor ştiinţifice privind efectele berii pentru organism şi au confirmat că atunci când este consumată moderat, berea poate fi integrată într-un regim alimentar echilibrat şi sănătos.
În premieră în istoria simpozionului, un reprezentant al comunităţii ştiinţifice din România, dr. Corina-Aurelia Zugravu, Preşedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, a fost invitat să prezideze şi să modereze evenimentul. „Prezentările şi dezbaterile au oferit opiniei publice o imagine completă şi corectă asupra a ceea ce spune astăzi ştiinţa cu privire la efectele consumului moderat de bere asupra sănătăţii. Deşi atunci când avem de-a face cu un consum în exces de băuturi alcoolice pot apărea efecte adverse, concluziile prezentate în cadrul acestei ediţii a Simpozionului «Beer and Health» de la Bruxelles au arătat că berea consumată cu moderaţie de către adulţi sănătoşi, se poate încadra într-un stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată”, a declarat dr. Corina Zugravu.
Consumul moderat de bere poate reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare cu 25% comparativ cu abstinenţii
Prima sesiune a simpozionului, „Efecte benefice ale consumului moderat de bere: realitate sau ficţiune?”, s-a concentrat pe evaluarea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare în relaţie cu consumul de alcool. Astfel, s-a demonstrat că cel mai scăzut risc de incidenţă (risc relativ mai mic cu 25%) se observă la un consum de aprox. 375 – 660 ml de bere pe zi.
Sesiunea intitulată „Consumul moderat de bere şi afecţiunile legate de stilul de viaţă” a pus accentul pe impactul consumului moderat de bere asupra a două tipuri de afecţiuni a căror prevalenţă este din ce în ce mai crescută în Europa: diabetul de tip 2 şi bolile legate de înaintarea în vârstă. Consumul moderat de bere este asociat cu un risc redus de apariţie a diabetului de tip 2 şi poate contribui la diminuarea riscului de apariţie a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.
La nivel mondial, 415 milioane de persoane suferă de diabet, iar până în anul 2040 se estimează că numărul acestora va ajunge la peste 640 de milioane.
Un consum de bere de până la aprox. 500 ml bere pe zi poate reduce cu până la 30% riscul relativ de diabet de tip 2. La persoanele cu diabet, doar în cazul în care medicul specialist al persoanei în cauză nu recomandă abstinenţa, consumul moderat de bere poate contribui la îmbunătăţirea controlului glicemic şi poate duce la o reducere a riscului cardiovascular. Totodată, un consum moderat de bere nu duce la o creştere a nivelului de glucoză în sânge în rândul persoanelor cu diabet de tip 2.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here