Peste 4.000 de copii din Franța s-au născut cu anomalii grave după ce mamele au luat valproat de sodiu ca tratament împotriva epilepsiei, relatează The Telegraph citând autoritățile franceze.

Medicamentul, care este prescris în Franța și pentru tratarea tulburării bipolare, a fost luat de către aproximativ 100.000 de femei însărcinate între anii 1967 și 2016, conform unui raport al Agenției Naționale a Medicamentului din Franța (ANSM).

Comercializat în Franța sub numele de Depakine pentru tratarea epilepsiei și Depakote sau Depamide pentru tratarea tulburării bipolare, este unul dintre medicamentele cele mai eficiente și cele mai des prescrise pentru tratarea crizelor epileptice.

Părinții copiilor afectați acuză guvernul francez și producătorul, Sanofi, că au „întârziat” să avertizeze asupra efectelor secundare, deși riscurile acestui tratament asupra fătului sunt cunoscute încă din 1980.

O parte dintre familiile copiilor afectați au intentat proces companiei, acuzând-o că nu i-a avertizat „adecvat” despre riscuri.

Dominique Martin, directorul general al ANSM, a declarat la o televiziune franceză că „a existat o întârziere în informarea mamelor și a familiilor. ”

Medicamentul a fost vândut în Franța încă din 1967 iar în Marea Britanie din 1973.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here