Masa rotundă „Recuperarea post -AVC: strategii eficiente în managementul spasticităţii de membru superior” a reunit specialişti de marcă din domeniu.
Cu acest prilej au fost abordate aspecte importante din domeniu prilejuind dezbateri pe teme precum  incidenţa şi mortalitatea prin boli cardio vasculare şi cerebrovasculare comparativ cu statele membre UE, echipele multidisciplinare în îngrijirea post AVC   calitatea vieţii pacienţilor post AVC.
Diana Păun, secretar de stat în MS a declarat cu acest prilej că ,,Conforma European Cardiovascularity deases statistic care este apărută la 14 februarie 2017 România se poziţionează din păcate pe penultimul loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin AVC, doar Bulgaria ne mai depăşeşte. Cauzele care stau la baza acestor statistici nefaste sunt multiple: finanţarea deficitară, deficit de medici şi cadre medii potrivit unor specialişti, factori de risc asociaţi potrivi altora.  Lista nu este exhaustivă. Ceea ce este important este ca fiecare dintre aceşti factori şi mulţi alţii contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică la starea de fapt din prezent. Probleme sunt multe şi cred că soluţia aşa cum am mai discutat reprezintă abordarea integrată a afecţiunilor cardio-vasculare de la prevenţie, tratament, până la asigurarea calităţii vieţii celor diagnosticaţi cu aceste afecţiuni. Îngrijirea post AVC necesită o echipă multidisciplinară, care, să asigure pe de o parte un tratament personalizat, bazat pe cele mai recente tehnici din domeniu, iar pe de altă parte recuperarea medicală. Avem nevoie de planuri şi programe adecvate, de finanţare corespunzătoare, de echipe de specialişti, toate acestea dublate de un angajament solid şi continuitate în aplicarea măsurilor pe care ni le propunem”. 
Recuperarea post AVC presupune muncă în echipă fiecare specialist fiind în egală măsură responsabil de rezultatele tratamentului.
La rândul său prof. dr.  Bogdan Popescu vicepreşedinte Comisia de specialitate Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, preşedintele ales al Societăţii de Neurologie din România a apreciat că ,,accidentul vascular cerebral în România aproape egalează infarctul de miocard din punct de vedere al numărului de cazuri ceea ce trebuie să atragă atenţia şi să devină o prioritate din punctul de vedere al politicilor de sănătate. S-au făcut mulţi paşi în direcţia aceasta în ultimii ani. Dacă se face doar terapia cu toxină fără să fie urmată de proceduri de neurorecuperare corectă atunci beneficiul practic nu este substanţial”.
Preşedintele de onoare ,,ad vitam,, al Societăţii de Neurologie din România consideră că ”împreună cu boala coronariană accidentul vascular cerebral este este principalul ucigaş al populaţiei României. Lucrul acesta nu se înţelege. Dacă este dramatică mortalitatea nu este mai puţin dramatic ceea ce se întâmplă cu supravieţuitorii unui AVC. Într-o societate normală noi trebuie să ne gândim la calitatea vieţii oamenilor în general a pacienţilor noştri în mod deosebit şi în cu totul şi cu totul deosebit la supravieţuitorii acestei drame care este AVC.
Marea majoritatea supravieţuiesc, problema este cum? AVC nu este o boală primară în sine este complicaţie a altceva. O altă mare problemă a acestor pacienţi sunt comorbidităţile şi complicaţiile. Pacientul cu AVC în toate etapele de evoluţie a acestor boli trebuie tratat ca pacient şi nu pe bucăţi. Adică el trebuie trata integrativ, cu toate problemele lui”, a detaliat specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here