Temele celei de-a-X-a ediţii a proiectului demarat în 2008, “Zilele Educaţiei Medicale” care se va desfăşura în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, în perioada 20 martie-02 aprilie se vor axa pe lupta împotriva infecţiilor nosocomiale, alternative contextul rezistenţei la antibiotice şi îmbunătăţirea climatul medical românesc.  
Evenimentul, organizat de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, reuneşte 40 de conferinţe şi 20 de workshopuri, având ca invitați personalități remarcabile din lumea medicală, precum acad. Leon Dănăila, prof. dr. Mircea Ioan Popa, prof.dr. . Ion Fulga sau prof. dr. Cătălina Poiană.
Anul acesta, “Zilele Educaţiei Medicale” îşi propune găsirea unor soluţii viabile în ceea ce priveşte problema infecţiilor nosocomiale din spitalele româneşti, rezistenţa tot mai des întâlnită în anumite afecţiuni la antibiotice, temă care, potrivit SSMB,” a fost impusă de contextul social actual si de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă”. 
 “Zilele Educatiei Medicale constituie pentru mine, probabil unul din cele mai importante proiecte în care m-am implicat până în acest moment. Motivul este unul simplu, pentru că oferă studenţilor Facultăţii de Medicină acces în mod gratuit la un număr impresionant de evenimente ştiinţifice medicale, de o foarte mare calitate. Ca şi student la medicină resimţi destul de mult viteza de actualizare a informaţiilor pe care le primeşti în cadrul facultăţii. De aceea este nevoie de aceste evenimente extracuricculare, care ne prezintă cele mai noi descoperiri din diverse domenii” a declarat coordonatorul evenimentului, Adelina-Mihaela Sorescu. Aceasta a adăugat că “familiarizarea studenților cu mediul academic, dar și unirea comunității studențesti sub semnul unui interes comun, acela al evoluției profesionale, sunt obiectivele pe care ZEM și le-a impus și pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent, iar ediția din acest an va continua această tradiţie”.
Manifestarea se va desfăşura în Palatul Facultăţii de Medicină, dar şi în câteva spitale din Bucureşti, precum:Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Bals. 
„În legatură cu tema aleasă de noi, scopul primei părţi a evenimentului (infecţiile nosocomiale) a fost să conştientizăm studenţii la medicină şi să îi informăm despre potenţialele infecţii ce pot fi receptate în spitale, dar şi despre importanţa menţinerii unei asepsii şi antisepsii riguroase,iar cea de a doua parte a temei noastre (rezistenţa la antibiotice) a fost impusă de contextul social actual şi de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă” a declarat reprezentantul SSMB, Adelina Afetelor.
În ceea ce priveşte Workshop-urile, acestea sunt evenimente în care studenţii pot practica anumite informaţii aflate de-a lungul timpul. Pot realiza singuri o ecografie abdominală sau cardiacă, pot opera aparate de spirometrie sau pot exersa diverse tehnici chirurgicale pe material biologic. Deoarece scopul initial al proiectului a fost orientarea profesională a studenţilor, anul acesta a fost realizat un Workshop în  premieră, „Cum îmi aleg specializarea? Tehnici de Autoidentificare Vocaţională”, care isi propune să aplice studenţilor diverse teste de autocunoaştere, teste de aptitudini, care să îi ajute pe studenţii din ani terminali să descopere cea mai bună opţiune de carieră. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here