7 din 10 români trebuie să rezolve o problemă de protetică dentară, au nevoie de implantologie şi de terapie restauratorie, atunci când ajung într-un cabinet stomatologic, se arată într-o analiză realizată pe un eșantion de clinici private.
Cei mai mulţi, 4 din 10, au nevoie de coroane, plombe şi proteze dentare. Unul din 10 are deja probleme dentare ireversibile, iar singura soluţie este o terapie restauratorie. Interesul pentru sănătatea orală a crescut, chiar dacă stadiul în care se prezintă pacienţii este unul cu multe probleme.
Am remarcat o creştere în zona de implantologie. Potrivit unei analize comparative între 2015 şi 2016, ponderea lucrărilor de acest tip a crescut cu 3%. Sigur, necesitatea este mult mai mare, dar nu putem să nu apreciem interesul tot mai crescut, semn că promovarea igienei dentare şi campaniile de informare încep să aibă răspuns, consideră dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.
Totuşi, pe ultimele locuri în lista serviciilor, de această dată la cerere, sunt proceduri şi terapii de profilaxie şi igienă dentară, respectiv ortodonţie. 1 din 20 de pacienţi a optat pentru un control de rutină anul trecut şi tot atâţia şi-au dorit un detartraj sau un periaj profesional, un număr similar celui din 2015.
Pacienţii se preocupă mai repede de primele semne – gingii sângerânde, miros neplăcut şi depuneri de tartru – şi sunt gata să apeleze la cele mai noi tehnici, chiar dacă rezultatul nu este unul, să îi zicem, estetic sau de utilitate imediată, de completare a danturii, susţine dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog.
Dintre cei care trec pragul cabinetelor de stomatologie, cei mai mulţi, 27%, au între 31 şi 45 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, respectiv 18 şi 30 de ani, cu 17%. Femeile sunt mai atente cu sănătatea orală decât bărbaţii, la o diferenţă mică însă, 52 la 48%, fapt constant de-a lungul anilor.
Aspectul danturii – forma şi culoarea – este cel mai des invocată nemulţumire legată de dinţi. Totuşi, mai puţin de 1% dintre serviciile din cabinetul de stomatologie sunt de estetică dentară, în timp ce ortodonţia trece uşor de 4%. Analiza a fost realizată de un lanţ de clinici private, pe un eşantion de peste 6.000 de pacienţi, din Bucureşti şi din judeţele limitrofe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here