Oamenii de știință de la University College London (UCL) au analizat nivelul de cortizol din mostre de păr prelevate de la participanții la un studiu și afirmă: persoanele care suferă de stres pe termen lung ar putea avea un risc mai mare de a deveni obeze.

Lucrarea, publicată recent în jurnalul „Obesity”, a demonstrat că expunerea timp de mai multe luni la niveluri ridicate de cortizol, un hormon care reglează răspunsul corpului la stres, este asociată cu creșterea predominantă și persistentă a greutății peste limitele considerate normale, informează Science Daily, citat de Agerpres.

Studiul recent a implicat 2.527 de bărbați și femei cu vârsta de cel puțin 54 de ani care au participat la analiza privind îmbătrânirea populației „English Longitudinal Study of Ageing”, desfășurată pe o perioadă de patru ani. Oamenii de știință au cercetat mostre de păr de 2 centimetri lungime, reprezentând o creștere de aproximativ două luni, cu niveluri corespondente de cortizol. De asemenea, au fost luate în calcul greutatea, indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei subiecților fiind studiat modul în care nivelul de cortizol se raporta la persistența obezității de-a lungul timpului.

Cercetătorii au aflat astfel că oamenii care prezentau niveluri mai ridicate de cortizol în mostrele de păr aveau tendința să aibă greutatea și măsura circumferinței taliei mai mari (peste 102 cm la bărbați și 88 cm la femei), dar și un IMC mai ridicat (peste 30). „Aceste rezultate prezintă o dovadă consistentă că stresul cronic este asociat cu niveluri mai ridicate ale obezității”, susține dr. Sarah Jackson din cadrul UCL, care a condus studiul. „Persoanele care aveau un nivel mai ridicat de cortizol în păr aveau de asemenea circumferința taliei mai mare, ceea ce este important deoarece greutatea în plus în zona abdomenului reprezintă un factor de risc pentru boli de inimă, diabet și moarte prematură”, a completat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here