Evoluția bolii Alzheimer poate fi încetinită prin prevenție și acțiune asupra factorilor de risc precum bolile vasculare, cardiovasculare și cerebrovasculare, a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele onorific al Societății de Neurologie din România.

”Trebuie să spunem că diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea și toți ceilalți factori de risc — fibrilația arterială, bolile cardiace — sunt în egală măsură factori de risc pentru boala coronariană, pentru accidentul vascular și cerebral și pentru grăbirea manifestărilor clinice ale bolii Alzheimer”, a declarat Ovidiu Băjenaru, citat de Agerpres, la o conferință de presă organizată în contextul desfășurării celei de a 7-a Conferințe Naționale Alzheimer 2017.

Trebuie identificați acești factori de risc cu mult înainte ca boala să ajungă în stadiul de demență.

La rândul său, președintele Societății Române Alzheimer, prof. dr. Cătălina Tudose, a spus că o familie care ar dori să ajute o persoană cu boală Alzheimer ar trebui să știe ce vârstă are aceasta, care sunt bolile de care suferă, să existe o evaluare a stării de sănătate, făcută de un medic de familie.

Prof. dr. Alexander Kurz, director proiect Danubian Network for Dementia Education and Care (Germania), a afirmat că nevoile pacienților se schimbă pe parcursul evoluției bolii și toate măsurile care trebuie luate trebuie să bifeze bunăstarea pacienților — fizică, emoțională, dar și partea socială—, ei au nevoie de înțelegere, sprijin și respect.

Foto: viata-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here