Despădurirea creează „rezervoare de boli” în vestul și centrul Africii care au dus la declanșarea epidemiei de Ebola și care ar putea provoca și alte epidemii.
Pentru a evita noi epidemii este necesar să se înțeleagă procesul care a dus la apariția infecției și să se descopere acele informații care contribuie la monitorizare și supraveghere, a declarat David Hayman, profesor asociat în cadrul Universității Massey din Noua Zeelandă, citat de Agerpres.
Oamenii de știință au folosit datele prelevate despre răspândirea virusului Ebola pentru a dovedi această asociere în vestul și centrul Africii și au demonstrat că propagarea virusului de la animale la oameni s-a produs în principal în aceste „puncte fierbinți” în care pădurea este fragmentată.
”Decidenții din Africa și din lume ar putea întreprinde pași vitali pentru a evita pe viitor fragmentarea pădurii și a contribui la reducerea riscului unor noi epidemii, precum și pentru ameliorarea supravegherii în acele regiuni deja fragmentate, întrucât fragmentarea habitatului animalelor sălbatice ar putea contribui la infectarea oamenilor”, a afirmat omul de știință.