”Vârsta este doar un număr”, susține biologul şi preşedintele Salk Institute for Biological Studies, Elizabeth Blackburn, câştigătoare a Premiului Nobel în 2009. Telomeriii fiind cei responsabil pentru îmbătrânirea celulelor, ar putea fi modelaţi pentru prevenirea îmbătrânirii.

Potrivit site-ului descopera.ro, telomerii sunt structurile care se află la capătul ADN-ului, când aceştia încep să se degradeze celule îmbătrânesc. Dacă telomerii se degradează, ADN-ului nu mai este protejat, iar celulele nu mai funcţionează corect.

În contextul dat, Elizabeth Blackburn a realizat experimente pe organisme unicelulare şi a descoperit că sunt compuse din enzime şi telomeri care ţin în viaţă celulele. Printre principalele cauze ale degradării telomerilor se numără starea mentală şi mediul social. Starea în care se află telomerii este dictată de istoricul genetic, starea mentală, precum şi sănătatea organismului. Printre factorii care afectează lungimea telomerilor sunt relaţiile  şi mediul social. Oamenii care sunt expuşi unui stres toxic, precum sărăcia sau nesiguranţa hranei, suferă de îmbătrânire prematură a celulelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here