Experți din întreaga lume s-au reunit la Vatican pentru a aborda ”drama actuală” a traficului de organe, ale cărui victime urmează adesea același model: bărbați tineri, săraci sau analfabeți.
Președintele Societății de Transplant din America Latină și Caraibe (STALYC), columbianul Alejandro Nino Murcia, a explicat că traficul de organe derivă dintr-o „piață în care există o cerere mai mare decât oferta”, mai mulți solicitanți decât donatori, scrie Agerpres.
Academia Pontificală de Științe alături de numeroși experți analizează timp de două zile cauzele acestui „flagel” la scară globală, pe care că papa Francisco însuși îl consideră un derivat al traficului de ființe umane, o altă ”formă modernă de sclavie”.
Participanții au analizat sistemul de transplant din multe țări, inclusiv China, care a fost invitată să participe la simpozion deși nu are relații diplomatice cu Sfântul Scaun, în timp ce ziua de miercuri va fi dedicată studierii metodelor de combatere a traficului analizat.
Dr. Beatriz Gil Dominguez, din cadrul Organizației Naționale de Transplant din Spania, a subliniat că principala problemă în combaterea traficului ilegal de organe este faptul că „de multe ori acesta are loc într-un context transnațional”. Un subiect care merge într-o altă țară pentru un transplant implică o problemă suplimentară, deoarece intră în joc două jurisdicții diferite și, în opinia sa, „nu există o cooperare internațională în urmărirea unor astfel de practici”. Gil Dominguez a mai declarat că profilul victimelor rețelelor de trafic de organe urmează adesea un model similar: tineri sub pragul de sărăcie și aproape analfabeți, astfel încât nu înțeleg riscurile pe care le implică aceste operațiuni. Ei trăiesc în țări sărace care nu acordă prioritate luptei împotriva traficului și au o legislație „foarte prost puse în aplicare” pentru a face față fenomenului.