Cercetările efectuate pe subiecți umani sugerează că substanțele perfluoroalchilate (PAFS), utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei și a cartonului ambalajelor produselor alimentare tip fast-food, sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii, scăderea fertilității, dar și creșterea riscului de apariție a cancerului și a problemelor la nivelul tiroidei, potrivit Agenției pentru substanțe toxice și registrul bolilor (ATSDR) din Statele Unite, citată de Agerpres.
Noul studiu, publicat în jurnalul american ”Environmental Science și Technology Letters”, a testat peste 400 de eșantioane de ambalaje de la 27 de lanțuri de fast-food din SUA. Aproape jumătate dintre ambalajele de hârtie și 20% dintre cele de carton precum cutiile pentru pizza și cartofi prăjiți conțin fluor, utilizat la impregnarea unor materiale în vederea impermeabilizării acestora, precum hainele rezistente la umezeală, mochete care resping apa sau recipientele antiadezivele.