Un număr de 30 de medici oncologi, chirurgi și asistente medicale din București, Constanța, Brașov și Timișoara au fost instruiți în tehnici de comunicare cu pacienții bolnavi de cancer, în cadrul unui workshop cu traineri internaționali, organizat de către Asociația Dăruiește Viață.
Workshop-ul Making Bridges: From Solitude to Partnership face parte dintr-un program mai amplu al organizației: Healthcare: Human to Human. Cursul a constat în exerciții și abordări directe ale diferitor situații reale pe care le întâmpină medicul în interacțiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum să anticipeze mai bine necesitățile pacientului și să folosească mai eficient timpul limitat pe care îl are la dispoziție pentru a detalia un diagnostic. Scopul acestui curs a fost de a sublinia rolul important pe care îl au comunicarea și empatia în procesul de tratament al unei afecțiuni grave.
Este prima dată în România când se organizează cursuri de Comunicare pentru medici, cu traineri internaționali, și suntem la al treilea workshop desfășurat. În cadrul Facultății de Medicină și apoi la rezidențiat, din păcate nu se fac cursuri de comunicare, deși în unele țări, ca de exemplu în Anglia, se dă probă de comunicare la examenul de admitere la Facultatea de Medicină și este disciplină obligatorie în care actori pregătiți special pentru joc de rol le evaluează empatia.
„Este foarte dificil să comunici o veste teribilă într-un timp foarte scurt, iar tendința doctorilor este de a le da pacinților foarte multe informații tehnice într-un timp foarte scurt. În cadrul acestui curs, li s-a explicat participanților că pacientul și medicul trebuie să facă echipă, să aibă o punte de legătură între ei, care să-i ajute în tratarea afecțiunii. Numai în felul acesta se poate aplica un tratament eficient”, a afirmat Carmen Uscatu, Președintele Asociației Dăruiește Viață.
Referitor la ceea ce au învațat în urma acestui curs, unul dintre medici a declarat: “Am venit fără nicio așteptare, dar la finalul cursului am constatat că am o foarte slabă comunicare cu pacienții mei, că trebuie în primul rând să îi cunosc, ca să îi pot trata. Am învățat cât de importantă este păstrarea momentelor de liniște în comunicarea cu pacientul. De asemenea, că este în regulă să ai dubii atâta vreme cât știi de unde provin și încerci o rezolvare a lor.“
Making Bridges: From Solitude to Partnership a fost susținut de doi traineri din Spania: Prof. Dr. Ruben Bild, specialist în îngrijirea paliativă, cu peste 30 de ani de experiență în domeniu, doctor în filosofie și psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregătire a medicilor pentru comunicarea cu pacienții din Valencia, Ivan Gomez – psiholog și terapeut Gestalt. Alături de ei a fost pianistul Federico Issid, pentru a exemplifica importanța muzicii ca formă de comunicare.
„Cu toții, doctori, asistente medicale, psihologi, suntem ființe umane și avem în general aceleași probleme. Ce diferă de la o țară la alta sunt condițiile și modul în care trebuie să se adapteze la ceea ce au, spre binele lor și al pacienților, în așa fel încât să reușească o comunicare reală”, susține Prof. Dr. Ruben Bild, specialist în îngrijirea paliativă.
Premisele programului au constat în faptul că în actul medical se întâlnesc doi oameni, față în față: medicul și pacientul. Fiecare dintre ei are propria sa istorie de viață și fiecare dintre ei este pe o poziție clară. Medicul vine cu știința, pacientul cu suferința. Și totuși, ceva îi leagă: umanitatea. Sunt oameni amândoi, iar atunci când faci un bine omului de lângă tine, tu devii mai bun.
“Pacienților nu trebuie să le spunem tot, să le dăm toată informația despre tratamentul pe care urmează să îl primească, într-o zi sau în 15 minute de când am aflat că este vorba despre cancer, de exemplu, ci în întâlniri multiple, ca să aibă timp să înțeleagă depre ce este vorba.” a mărturisit Adriana Apostol, oncolog, Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța.
Din păcate, deși comunicarea este o parte foarte importantă a procesului de vindecare a pacienților, în Facultatea de Medicină și în anii de Rezidențiat, în România, nu se fac cursuri de comunicare. Din acest motiv, Asociația Daruiește Viață a decis să continue demersurile necesare și pentru a forma traineri dintre medicii participanți, în așa fel încât să extindă acest program la nivel național.
Workshopul din ianuarie a fost organizat cu sprijinul sponsorilor: Kaufland Romania și Janssen Oncology.
Asociația Dăruiește Viață susține copiii și adulții bolnavi de cancer. Modernizează și dotează spitale, informează și consiliază pacienți, derulează proiecte de advocacy. A investit, alături de partenerii săi, în spitalele din București, la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Elias, în Timișoara la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Louis Țurcanu și în Brașov la Spitalul Clinic de Copii. A modificat o lege și a determinat înființarea Subprogramului de diagnosticare a leucemiilor.