Poluarea aerului și epidemiile de gripă pot fi principalele cauze ale îmbolnăvirii.

Decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie.

Specialiști de la Universitatea din California de Sud au analizat decese survenite din cauza atacurilor de cord între 1985 și 1996 la Los Angeles, un oraș cu iarnă blândă și temperaturi minime zilnice relativ constante pe tot parcursul anului. Ei au descoperit o variație sezonieră a atacurilor de cord, cu o treime mai multe decese survenite în luna ianuarie, scrie Agerpres.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, certificatele de deces a 1,7 milioane de oameni (intervalul 2005 — 2008) din șapte locații din Statele Unite, ale căror temperaturi medii au variat de la ridicate la scăzute.

Atenție la diminețile de iarnă!

Cercetările arată că nivelurile de risc sunt mai ridicate dimineața și mai scăzute seara, constatările indicând o incidență mai mare a atacurilor de cord între orele 06:00 și 12:00.

Aproape fiecare celulă din corpul nostru are un grup de gene care interacționează, întregul grup acționând ca un ceas. Acest „ceas circadian” ajută la reglarea proceselor biologice, inclusiv a celor de coagulare și inflamare. El se asigură că organismul nostru urmează un ritm de 24 de ore pe zi și se adaptează la schimbările din mediul nostru. Perturbarea acestor mecanisme de sincronizare interne poate duce la tulburări cardiace. Într-adevăr, un studiu a arătat că lunea, după ce ceasurile sunt mutate cu o oră înainte (trecerea la ora de vară), există o creștere de 24% a numărului de atacuri de cord comparativ cu alte luni ale anului.

Și lipsa de somn poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. Dezechilibrarea ritmului circadian și de somn în zilele de după un atac de cord poate împiedica, de asemenea, recuperarea.

Prin urmare, ce legătură au ritmurile biologice de zi cu zi cu decesele cardiovasculare în timpul iernii? Cercetători de la JDRF/Wellcome Trust Diabetes and Inflammation Laboratory au examinat probe de sânge și țesut de grăsime de la 16.000 de persoane din Marea Britanie, SUA, Islanda, Australia și Gambia. Ei au descoperit că activitatea a aproape un sfert din toate genele noastre este diferită în funcție de perioada anului, unele fiind mai active în timpul iernii decât vara. Studiul a relevat faptul că numeroase gene implicate în reglementarea sistemului nostru imunitar sunt sezoniere. Cu alte cuvinte, ele produc proteine la rate diferite, în funcție de anotimp. Una dintre aceste gene este ARNTL, o importantă genă de tip ceas circadian care suprimă inflamația. S-a dovedit că ARNTL este cel mai puțin activă în luna ianuarie, ceea ce poate contribui la niveluri mai ridicate de inflamație.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here