Oana Tirpan, nutritionist la Eurodiagnostic, ne oferă câteva rețete sigure pentru combaterea obezității la copii.
Obezitatea la copii este un fenomen ingrijorator care, din pacate, a luat o tot mai mare amploare. Aceasta apare la copii si adolescenti cand acestia au prea multe grasimi in corp si se datoreaza atat consumului unei cantitati prea mari de mancare si a alimentelor hipercalorice, cat si sedentarismului( lipsei de miscare).
Alte cauze ale aparitiei obezitatii in afara de cele doua amintite care sunt majoritare mai pot fi: predispozitia genetica, dezechilibrele hormonale, factorii psihologici (problemele in familie, cele sociale, mancatul compulsiv in situatii stresante, dezechilibrante emotional sau chiar in caz de plictiseala), obisnuintele alimentare nefaste deprinse in familie.
Consecintele obezitatii pot fi grave in privinta sanatatii si starii psihice a copilului. Un copil cu obezitate prezinta un risc foarte ridicat de a deveni un adult obez. Afectiunile des intalnite in cazul copiilor cu obezitate sunt: diabet de tip 2, sindrom metabolic( o afectiune care integreaza tensiunea ridicata, colesterol si glicemie crescute, grasime abdominala in exces), afectiuni cardiovasculare, ortopedice, astm sau alte probleme respiratorii, probleme de somn (apnea de somn fiind o problema grava), pubertate si menstruatie precoce din cauza dezechilibrului hormonal. Complicatiile de natura psiho-emotionala si sociala pot fi la fel de importante ca si cele fizice: copiii obezi pot avea respectul de sine foarte scazut, inclinatie spre interiorizare, timiditate, agresivitate (din cauza marginalizarii de catre colegi), acestia pot deveni anxiosi sau chiar depresivi, dezechilibrati emotional si afectiv, la adolescenta riscul de a deveni bulimici sau anorexici este foarte mare.
Solutii pentru prevenirea sau tratarea obezitatii
Preventia obezitatii este mai usor de realizat decat tratamentul acesteia, de aceea este important sa i se creeze copilului un program de alimentatie si miscare care sa ii placa, sa i se potriveasca acestuia, dar care sa devina un stil de viata pe care sa il urmeze mai tarziu si in viata de adult. Aceste lucruri se deprind de obicei in familie de aceea este important ca parintii sa aiba notiuni de nutritie si stil de viata sanatos si echilibrat.
Alimentatia copilului e bine sa includa cat mai multe legume si fructe( de preferat in cea mai mare cantitate sa fie crude), lactate, carne fara hormoni de crestere, peste neprajit, oua, oleaginoase( seminte si samburi crude: nuci,migdale, dovleac, floarea soarelui, caju etc), fainoase din faina integrala (paine, paste, orez integrale).
Se evita prajirea alimentelor, se prefera gatirea la aburi, cuptor sau fierte. Se evita, de asemenea ( preparatele semipreparate, fastfood-ul,chipsurile, produsele de patiserie si covrigarie si mancarurile cu multe grasimi. Dulciurile se consuma cu moderatie si nu neaparat in fiecare zi. Dulciurile din comert pot fi inlocuite cu succes cu cele facute in casa sau/si de cele raw-vegane. Evitati sucurile acidulate si pline de zahar din magazine, preferati sucurile din fructe si legume proaspat stoarse in casa la storcatorul automat.
Nu impuneti copiilor sa manance tot din farfurie daca acestia spun ca s-au saturat! Nu ii obisnuiti cu desert dupa fiecare masa drept recompensa! Nu ii lasati sa desfasoare alte activitati in timpul mesei (uitat la TV, pe laptop, jocuri, citit etc)! Incercati sa le faceti un program fix de masa pe parcursul zilei. Miscarea fizica, de asemenea, e bine sa devina o constanta in viata copilului indiferent de natura acesteia.
Un program de slabit eficient pentru un copil obez incepe cu consultarea unui nutritionist care va trebui sa tina cont de mediul familial al copilului, obiceiurile alimentare din familie, psihologia si comportamentul social al copilului. Este indicat si recomandat ca parintii sa se implice activ in crearea si intretinerea unui nou stil de viata pentru buna functionare a tratamentului. Strategiile de tratament ale obezitatii la copii includ dieta alimentara personalizata si adecvata, activitate fizica, modificari comportamentale.
Exemple de mese sanatoase si echilibrate pentru copii
Se recomanda existenta a 3 mese pe zi si doua gustari. Ultima masa e de preferat sa fie luata la cel tarziu ora 20.
Exemplu de mic dejun: 2 felii de paine integrala cu urda, masline, o rosie si un iaurt din lapte de capra cu o lingurita de miere sau muesli din cereale integrale fara zahar cu fructe uscate si seminte crude cu lapte sau iaurt/kefir din lapte de capra.
Exemplu de gustari: un pumn mic de nuci, migdale, dovleac etc crude/ sau o cana de lapte cu cacao/ sau un morcov crud cu o bucata de branza/ sau o felie de paine integrala cu o bucata de carne de curcan cu un ardei/ sau o banana si o para.
Exemplu de pranz: peste la cuptor cu orez integral ori cartofi la cuptor/ sau ostropel de pui cu piure/ sau ciorba de gaina si mancare de ciuperci cu smantana.
Exemplu de cina: salata orientala cu pui/ sau orez cu lapte si scortisoara/ sau mamaliga cu branza si lapte sau iaurt.