Susținerea psihiatriei bazate pe dovezi, elaborarea unor modalități adecvate de finanțare a activității medicale specifice din domeniul psihiatriei și crearea condițiilor, conforme cu legile în vigoare, necesare pentru aplicarea intervențiilor terapeutice adecvate nevoilor pacienților reprezintă principalele priorități declarate de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie în cadrul conferinței de presă, cu tematica mai sus menționată, care a avut loc ca preambul la forumul Psihiatru.ro.
Psihiatria bazată pe dovezi reprezintă știința aplicării rezultatelor obținute din studiile de cercetare în conduita terapeutică medicală.
“Studiul clinic al medicamentului reprezintă un demers legitim și necesar desfășurat în beneficiul pacienților” declară Prof. univ. dr. Cătălina Tudose – președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.
Procesul de dezvoltare a unui medicament necesită aproximativ 10 ani și costă cca 1,3 de miliarde de dolari. El se desfășoară în etape riguroase, clar definite și strict reglementate internațional1 și național. Nu este posibilă includerea în studii clinice a unei substanțe care nu a fost suficient studiată sau a cărei studiere nu a respectat standardele internaționale (elaborate de FDA2 si EMA3) sau care a dovedit un efect nociv în studiile experimentale.
În România, ca în orice țară participantă la un studiu internațional multicentric trebuie obținute aprobarile necesare de la instituțiile naționale autorizate, respectiv ANMDM4 sau Comisiei Naționale de Etică.
”De asemenea considerăm necesară intensificarea diseminării de informații către publicul larg în scopul clarificării rigorilor legislative și a practicilor în domeniu. Specialiștii doresc să transmită încredere populației: studiile clinice nu sunt periculoase pentru oameni, iar în absența lor progresul terapiilor și al medicinei ar fi imposibil”, a mai declarat profesoara Tudose.