Exercitarea profesiei de medic este pusă în pericol de Ordonanța de Urgență 5/2016, afirmă decanii facultăților de medicină.
Asociația Decanilor Facultăților de Medicină din România (ADFMR) reclamă adoptarea OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Potrivit membrilor ADFMR, prin adoptarea acestei OUG se încalcă grav principiile democratice, deontologice și academice ce stau la baza învățământului universitar și postuniversitar, dar și a activității medicale din România, conducând astfel la separarea formării și exercitării profesionale, periclitând totodată dreptul la recunoaștere automată a statutului profesiei de medic.
”Prin această OUG se ignoră total faptul că profesorii universitari și celelalte cadre universitare nu se ocupă doar de actul educațional, aceștia având un dublu rol, fiind totodată formatori de opinii medicale pentru formarea unor principii terapeutice care îi vizează direct pe pacienți”, a declarat prof. dr. Cătălin Cârstoiu, vicepreședinte al ADFMR, Decanul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Cârstoiu apreciază că ”învățământul medical nu poate fi separat de practica medicală curentă, deoarece, șeful secției medicale este și formator de școală medicală, dar și, în egală măsură, cel care asigură și supervizează un tratament medical corect”. Prof. dr. Cătălin Cârstoiu a precizat că punctul de vedere al decanilor a fost transmis deja Guvernului, care a ignorat această poziție.
Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, decanul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, președintele Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România a declarat: ”Actualul pachet de măsuri legislative crează riscul unei necorelări între activitatea didactică aplicativ formativă și funcționarea sistemului de sănătate. Cele două componente, educațională și de furnizarea de servicii medicale în cadrul unui spital universitar trebuie complet și permanent corelate, astfel încât activitatea medicală să se suprapună cu procesul de învățământ, acestea neputând fi separate. Ca să folosesc o metaforă, este ca și cum am încerca să separăm bătăile inimii de respirație într-un organism viu. Desigur că există multe aspecte care pot fi îmbunătățite în actualul sistem. Este bine să nu se confunde procesul de management administrativ cu cel al managementului decizional medical, care trebuie făcut de specialiștii cu cel mai ridicat nivel de înțelegere al științei medicale, pentru binele pacienților”.