De luna aceasta devine obligatorie introducerea datelor medicale în dosarele electronice ale pacienţilor de către medici, în momentul acordării serviciilor medicale – a anunţat Casa Naţională de Sănătate. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat că până în prezent au fost create aproximativ 6 milioane de dosare electronice.  

Dosarul electronic poate fi accesat de pacienţi prin intermediul portalului DES de pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Sănătate, dar numai după ce medicul curant a generat un cod printr-o matrice de securitate, iar pacientul a stabilit o parolă de acces, scrie MagnaNews.ro.

Dosarul electronic cuprinde date personale precum numele şi data naşterii, grupa sanguină şi codul de asigurat de pe cardul de sănătate, dar şi un sumar de urgenţă, respectiv date despre eventuale alergii, transplanturi, boli cronice sau boli transmisibile relevante pentru o intervenţie de urgenţă.

De asemenea, la cererea pacientului, dosarul electronic poate conţine date legate de stilul de viaţă şi obiceiuri, informaţii care ar putea ajuta medicul în stabilirea celui mai bun diagnostic şi a unor recomandări adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here