Dr. Cosmin Alexandrescu, Medic Primar Radiologie Imagistică Medicală, Președinte A.P.M.A.

În ultimii 10 ani am auzit mereu despre avantajele radiologiei digitale: calitatea crescută a imaginilor și posibilitatea de prelucrare a acestora, stocarea lor pe termen nedefinit și accesarea cu ușurință a acestora, dispariția filmelor clasice (imaginea aceea a medicului uitându-se doct la un film radiologic pe hol la lumina becului sau a ferestrei devine desuetă), dispariția camerei obscure, costuri reduse de operare, etc. Toate aceste avantaje și multe altele sunt însă grevate de încetineala cu care progresele tehnice sau terapeutice își fac loc în reglementările din țara noastră.

Așa cum medicamentele noi pătrund greu pe listele de compensate din România, la fel și radiologia digitală și mai ales teleradiologia își găsesc cu greutate loc în reglementările noastre. E minunat să ai un aparat de radiologie digitală, un CT performant, etc, dar e în același timp e frustrant să nu poți folosi aceste aparate la întreaga lor capacitate. La fel cum un computer nu este doar o mașină de scris mai deșteaptă, la fel și un CT nu este folosit la întreaga lui capacitate dacă nu este cuplat la un PACS (picture archiving and communication system), la un sistem RAS. Rezultatele investigațiilor ar putea fi transmise direct nu numai pe secţiile din spital, ci oriunde în lume, ar putea fi analizate/reanalizate oricând, imaginile ar putea fi achiziționate într-o locație în care nu există medic radiolog ci doar personal mediu și ar putea fi interpretate de un radiolog aflat în altă locație (să nu uităm de România deficitului de medici…), etc.

Dar deși în Contractul Cadru este punctată dotarea cu un PACS, în realitate teleradiologia nu poate fi folosită în România. Motivele oferite pleacă de la cele medico-legale pentru a se propti autohton în cele birocratice. Nu avem NORME!!! Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu poate permite utilizarea teleradiologiei (cerută de SRIM, APMA, etc) deoarece Comisia Consultativă a Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor nu au elaborat normele de utilizare a teleradiologiei… cel puțin acesta este motivul oficial invocat.

Și tehnologia continuă să evolueze. În momentul de față nici măcar nu mai este nevoie să achiziționezi un PACS pentru a beneficia de avantajele lui. Tehnologiile ”in cloud” permit astăzi printr-un simplu abonament la un serviciu să îi spunem de ”PACS on line”, care garantează toate obligațiile de confidențialitate și secretizare a datelor medicale, să beneficiem la costuri mult reduse de toate avantajele oferite de teleradiologie. Probabil CNAS va striga îngrozită: ”Erezie!”

Cea ce lumea medicală ar trebui să facă este presiunea constantă pe factorii de decizie și reglementare (Minister, Casă de Asigurări, Colegiul Medicilor, etc) pentru a nu lăsa din nou să treacă istoria pe lângă noi. Într-o țară fruntașă la penetrarea internetului și a tehnologiei digitale ar trebui să îi folosim avantajele și pentru medicină și nu doar pentru poze cu mâncare sau pisici pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here