În urma unui studiu realizat de o asociație de profil, s-a depistat că în supermarketurile din România se comercializează brânzeturi cu conținut ridicat de aditivi care prezintă un pericol pentru sănătatea umană. Cele mai des întâlnite substanțe nocive sunt: clorura de calciu, nitratul de sodiu sau natamicina. Dacă în cazul natamicinei vorbim de efecte adverse cu o formă ușoară care implică stări de disconfort la nivelul aparatului digestiv, în ceea ce privește nitratul de sodiu acesta reprezintă un factor care favorizează apariția cancerului. Folosirea acestor aditivi nu numai că reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, ci aduce și atingere intereselor economice ale producătorilor locali care comercializează brânzeturi la standarde ridicate de calitate. În aceste condiții, euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a hotărât să informeze instituția condusă de Jean-Claude Juncker în legătură cu aceste nereguli semnalate.
Iată răspunsul comisarului european: “Aditivii alimentari pot fi autorizați în Uniunea Europeană numai dacă, în conformitate cu dovezile științifice disponibile, utilizarea lor nu ridică nicio problemă de siguranță pentru sănătatea consumatorului la dozele de utilizare propuse, în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari . Prin urmare, aditivii alimentari autorizați nitrat de sodiu (E 251) și natamicină (E235), precum și toți ceilalți aditivi incluși în lista de aditivi autorizați a Uniunii, au fost evaluați favorabil cu privire la siguranța acestora de către comitetul științific pentru alimentație și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, înainte de a fi autorizați. În 2009, EFSA a efectuat o reevaluare a natamicinei și a concluzionat că utilizarea autorizată a acesteia pentru tratarea de suprafață a crustei brânzei semitare și semimoale, precum și utilizarea sa pe membranele anumitor cârnați nu prezintă probleme legate de siguranță. EFSA reevaluează în prezent siguranța nitraților/nitriților ca aditivi alimentari, în contextul unui program instituit prin Regulamentul (UE) nr. 257/2010 al Comisiei pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari care au fost autorizați în Uniune înainte de 20 ianuarie 2009. Se preconizează că avizul EFSA privind reevaluarea nitratului de sodiu va fi adoptat până la 31 decembrie 2016. În așteptarea rezultatului acestei reevaluări, Comisia va lua în considerare, dacă este necesar, măsuri adecvate de gestionare a riscurilor pentru a se asigura că sănătatea consumatorilor este bine protejată. Statele membre sunt responsabile cu aplicarea efectivă a legislației privind lanțul alimentar din UE, care include aplicarea corectă a cerințelor privind nivelurile maxime stabilite pentru aditivii alimentari respectivi”.