Printr-o sesizarea din oficiu, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății prezentarea măsurilor de prevenire a cazurilor de malpraxis, din ce în ce mai des prezentate în spațiul public.

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Sănătății să comunice măsurile luate în vederea prevenirii pe viitor a cazurilor de malpraxis și/ sau de neglijență în practicarea actului medical, soldate cu decese, în special în cazul transfuziilor și perfuziilor efectuate greșit. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătății să comunice dacă a considerat necesar să emită noi reglementări pentru prevenirea situațiilor de malpraxis sau neglijență (atât privind sancționarea neglijenței în practicarea actului medical, cât și privind noi măsuri de recompensare a potențialilor donatori de sânge)”, precizează un comunicat de presă, difuzat de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul unei minore din județul Alba, de 11 ani, care a murit în condiții suspecte, după ce ”în data de 26 iulie s-a înțepat într-un cui ruginit, fiind apoi tratată timp de 11 zile în patru spitale, fără rezultate (tratamentul aplicat s-a dovedit a fi ineficient)”.

Alt caz mediatizat este cel înregistrat la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din București, unde unei paciente i s-a făcut o transfuzie de sânge cu o grupă greșită, femeia decedând la o săptămână după incident.

Un alt caz a fost înregistrat la Spitalul Clinic CF 2 din Capitală, la sfârșitul lunii iulie, când unei paciente de 38 de ani i-a fost administrat, în urma unei operații, sânge cu o grupă necorespunzătoare, pacienta intrând în comă, iar soțul declarând ulterior că ”personalul de la Secția de Terapie Intensivă care a îngrijit-o a încercat să ascundă eroarea”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here