Pilotul paramotorului prăbușit la Comana pe 10 iulie, internat la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, a fost infectat cu germeni de spital

”Concluzia raportului înaintat de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică București către Ministerul Sănătății în urma verificărilor de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” este următoarea: pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezență la pacient și provin din spital”, precizează un comunicat de presă, difuzat de Ministerul Sănătății.

În această săptămână, Inspecția Sanitară a efectuat un control la Spitalul „Bagdasar Arseni”, unde a constatat că există nereguli cu privire la respectarea normelor de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție, acesta fiind un serviciu externalizat de către spital. Alte nereguli constatate se referă la gestionarea deșeurilor periculoase rezultate din activitățile medicale.

Pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul Secției de terapie intensivă, iar documentele analizate de inspectori nu probează deocamdată existența unei infecții. „Dacă o infecție va apărea sau nu depinde în primul rând de starea pacientului, mai precis de măsura în care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezenței bacteriilor în organism”, se afirmă în comunicatul de presă.

În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public privind proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății arată că are „îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție”.

MS explică faptul că probele recoltate la o zi de la internarea pacientului, respectiv pe 11 iulie, au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului, iar probele recoltate pe 14 iulie au confirmat prezența celor două bacterii, în acest timp pacientul fiind internat.

„Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o „baltă””, se precizează în comunicat.

În acest context, inspectorii sanitari au dispus mai multe măsuri: supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție, intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare și asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secții.

Societatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei, anunță MS.

„Ministerul Sănătății este ferm convins că România are nevoie de o schimbare de atitudine în ceea ce privește recunoașterea și raportarea infecțiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde în lume în ceea ce privește aceste infecții. Așa că singura atitudine corectă este aceea de recunoaștere, de asumare și de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fără o dimensiune reală a incidenței infecțiilor nosocomiale în spitalele românești nu se poate formula nicio procedură eficientă. Dezmințirile apărute în spațiul public în ceea ce privește pacientul amintit sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puțin de șase centre de referință la nivel național”, se mai arată în comunicatul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here