”Lucrăm la o legislație care să așeze lucrurile în zona medicinei integrative”, a declarat profesorul Ovidiu Bojor în cadrul unei emisiuni, moderată de Rodica Sărmaș Furnea.

Pentru a avea o viață sănătoasă, Ovidiu Bojor ne îndeamnă la echilibru și disciplină.

Fitoterapia moderna face o triere foarte exigenta intre remediile traditionale si produsele fitofarmaceutice, existand preocupari de acest fel la nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De exemplu, marul lupului (Aristolochia), o planta care in trecut se considera benefica pentru sanatate, contine anumite substante puternic cancerigene si genotoxice. Ovidiu Bojor avertizeaza populatia sa ocoleasca tarabele pietelor unde se vand diverse plante  care pot avea consecinte fatale asupra sanatatii consumatorilor. Sunt nenumarate cazurile cand anumiti impostori comercializeaza marul lupului, impreuna cu  radacini de spanz drept adevarate medicamente  care vindeca  cu succes cancerul. Consecintele au fost tragice: la spital au inceput sa se prezinte multe cazuri de intoxicatii, unele foarte grave. Un alt exemplu este radacina de tataneasa, recomandata intern ca un remediu pentru vindecarea cancerului colorectal si a prostatei. Toate partile acestei plante – frunzele, partile aeriene si radacinile – contin, de asemenea, substante nocive cu actiune puternic cancerigena si hepatotoxica.

Nucile verzi  tinere si cu coaja verde din care se preparau dulcețuri sau lichioruri sunt dăunătoare prin continutul de naftochinone, cu actiune mutagena si potential cancerigen. Plante precum untul pamantului (Bryonia), feriga, ruta de gradina, ienuparul pitic (Juniperus sabina) sunt interzise din cauza efectelor nefaste asupra sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here