Anorexia nervoasă este o problemă de ordin psihic din categoria tulburărilor de alimentare. Anorexia nervoasă se caracterizează printr-o reducere anormala a greutății corpului însoțită de deformarea imaginii propriului corp, cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.

Elementele esențiale ale anorexiei nervoase sunt:

  • Restricție a consumului de alimente necesare menținerii unui minimum de greutate corporală normal
  • frica de a lua în greutate
  • deteriorare importantă în perceperea conformației sau dimensiunilor corpului

Pentru a calcula greutatea corporală corect, medicul ia in considerare indicele de masa corporala IMC egal cu sau sub 18,5, istoricul conformației și greutății corporale.

Un caz tipic de posibil debut al anorexiei nervoase implică un adolescent sau tânăr adult cu greutate normală sau puțin supraponderal: începe o dietă însoțită de exerciții fizice, scade în greutate, este încurajat și lăudat, pentru performanța sa și aspectul fizic obținut, de către cei din anturaj (părinți, prieteni apropiați). Recompensa primită este mare și semnificativă si duce la continuarea dietei restrictive și a exercițiilor fizice excesive, fără a fi necesare.

Pierderea în greutate începe de obicei prin reducerea cantității de alimente ingerate, urmată de metode suplimentare pentru pierderea în greutate, ca purgația, vărsăturile autoprovocate sau abuzul de laxative și exercițiile fizice intense sau excesive.

Stima de sine în anorexia nervoasă este extrem de dependentă de conformația și greutatea corpului individului. Pierderea în greutate este văzută ca o realizare impresionantă pe când luarea în greutate este percepută ca un eșec inacceptabil al autocontrolului.

Pe langă frica intensă de a nu lua în greutate, perceperea distorsionată a imaginii corporale strâns legată de stima de sine și scăderea severă în greutate duce la apariția dispoziției depresive, iritabilității și a insomniei. Vorbim de un sindrom complex de factori psihologici, biologici și sociali. Femeile par a fi mai afectate decât barbații și adolescenții mai mult decât persoanele la varstă adultă.

Apariția anorexiei în perioada pubertății a dus la emiterea teoriei conform căreia, prin controlul consumului de hrană și greutății corporale se încearca sa se compenseze lipsa autonomiei si dezvoltarii sinelui.

Au fost raportate cazuri de anorexie nervoasă la gemeni și tripleți ceea ce sugerează predispoziția genetică crescută, de 50 – 80 % asemănătoare cu cea pentru tulburare bipolară și schizofrenie.

Factorii predispozanti recunoscuți pentru anorexia nervoasă sunt :

  • genul feminin
  • istoric familial de tulburări alimentare
  • perfecționism
  • dificultăți în exprimarea emoțiilor negative
  • dificultăți în rezolvarea conflictelor
  • stima de sine scăzută

Membrii familiei sunt cei care de obicei cer ajutor medical fiindcă persoanele afectate sunt frecvent lipsite de constiința problemei sau o neagă. Uneori, persoana afectată cere ajutor din cauza unor afecțiuni somatice sau psihologice care apar secundar inaniției.

Elementele obsesiv compulsive sunt adesea proeminente – cei mai mulți sunt preocupati de idei in legătură cu alimentația, alte elemente asociate fiind gândire inflexibilă, perfecționism, expresie emoțională extrem de restrânsa, labilitate afectivă, consumul excesiv de alcool sau abuzul de droguri.

Neurobiologii au emis ipoteza conform căreia dereglări la nivelul căilor serotoninergice și dopamnergice din creier mediază evoluția anorexiei nervoase și stau la baza prezenței crescute a altor tulburări psihologice asociate.

Pe parcursul alimentației restrictive îndelungate, la indivizii vulnerabili din punct de vedere genetic, modificările biochimice secundare scăderii ponderale cresc impactul stării de malnutriție la nivelul creierului. Este mai util să conceptualizăm anorexia nervoasă ca tulburare în dezvoltare decât ca o boală mintală pură.

Subnutriția caracteristică acestei boli anorexiei nervoase produce perturbări în datele de laborator, cele mai frecvente fiind hipercolesterolemia, anemia, leucopenia, valori scăzute ale tiroxinei (T3) și triiodotironinei (T4). Alte semne si simptome ale anorexiei nervoase sunt constipația, durerea abdominală, intoleranța la frig, letargia sau excesul de energie, edemele periferice, bradicardia. Amenoreea prin scăderea nivelului de estrogeni este un indicator al disfuncției fiziologice în anorexia nervoasă.

Debutul anorexiei nervoase poate fi asociat cu un eveniment de viață stresant din jurul varstei de 14 – 18 ani, majoritatea persoanelor afectate fiind femei.

Dr. Rodica Cristina Dogaru, Medic specialist Psihiatrie

Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr.Victor Babeș”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here